Notulen zitting van 24 SEPTEMBER 2019

 

Aanwezig:

Bieke Van Ballaer, voorzitter;

Ward Kennes, burgemeester;

Guy Van de Perre, Gert Storms, Walter Van Baelen, Rob Guns, schepenen;

Jeroen Van de Water, Robby Diels, Jan Biermans, Tim Vanneste, Rita Thijs, Loes Boonen, Jo Van de Water, Erwin Loos, William Van der Vennet, Jef Van Hemelen, Bart Sas, Marleen Verbeek, Stien Buts, Koen Roefs, Bart Van Ossel, Marcel Van Mechelen, Maria Van Laer, Kris Goossens, raadsleden;

Tom De Munter, algemeen directeur;

Verontschuldigd:

Sumati Adriaensen, schepen;

Afwezig:

 

 

De voorzitter opent de zitting.

 

De voorzitster geeft aan dat het agendapunt rond de huisstijl uitgesteld wordt aangezien de budgetbesprekingen in functie van de meerjarenplanning nog lopende zijn.

 

Ze vraagt om bij hoogdringendheid het punt van Pidpa aan de agenda toe te voegen, aangezien dit punt niet kan wachten tot een behandeling tijdens de volgende gemeenteraad. de gemeenteraad gaat hiermee unaniem akkoord.

 

Vanuit de Groen-fractie zijn 2 toegevoegde punten geagendeerd. De voorzitster stelt voor om het punt over de statuten van de adviesraden samen te behandelen met het oorspronkelijk geagendeerd punt hierover.

 

De N-VA-fractie wil 2 mondelinge vragen stellen, de Groen-fractie 10.

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

1.Goedkeuring notulen en zittingsverslag d.d. 27 augustus 2019

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur;

Gelet op de voorliggende notulen en zittingsverslag d.d. 27 augustus 2019

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur;

Gelet op de voorliggende notulen en zittingsverslag d.d. 27 augustus 2019

 

BESLIST:eenparig.
 

Enig artikel - keurt de notulen en het zittingsverslag van de vorige zitting d.d. 27 augustus 2019 goed.

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Punt bijlagen/links zittingsverslag gemeenteraad 27 augustus 2019.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

2.Intercommunales / IOK: goedkeuring agenda algemene vergadering 5 november 2019

 

De gemeenteraad,

 

Overwegende dat de agenda van de algemene vergadering van 5 november 2019 van IOK volgende agendapunten bevat:

1.Verlenging IOK

2.Vervanging bestuurder

3.Samenstelling adviescomités/algemeen comité

4.Goedkeuring huishoudelijk reglement raad van bestuur

5.Bevestiging aanstelling commissaris-revisor

6.Varia

 

Overwegende dat de gemeenteraad kennis neemt van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) d.d. 26 juli 2019 ter voorbereiding van de algemene vergadering IOK van 5 november 2019.

 

1Verlenging IOK

 

De als bijlage gevoegde motiveringsnota, de financiële meerjarenplanning, de evaluatierapporten 2013-2018, 2007-2012 en 2001-2006 kaderen in het decretaal voorziene onderzoek door de deelnemers, waarin naast een uitgebreide motivering tot verlenging en grondige evaluatie, ook bijzondere aandacht wordt besteed aan de financiële meerjarenplanning en begroting.

De motiveringsnota bevat hiernavolgende hoofdstukken.

1.Consultatie van de stakeholders

2.Algemeen kader

3.Evaluatie 2001-2018

4.Missie en visie

5.Strategische doelstellingen tot 2037

6.Activiteitenprogramma 2019-2024

7.Statuten

8.Besluit

9.Bijlagen

 

Met de evaluatierapporten 2013-2018 en het activiteitenprogramma 2019-2024 wordt tevens invulling gegeven aan de evaluatie en het ondernemingsplan voor de komende zes jaar, zoals voorzien in artikel 459 van het decreet lokaal bestuur. Het hoofdstuk VI van de motiveringsnota bevat het activiteitenprogramma 2019-2024 met daarin een ondernemingsplan en een financiële meerjarenplanning (inclusief begroting).

De gemeenteraad neemt kennis van het mailbericht d.d. 17 september 2019 vanwege de voorzitter van de Conferentie van Kempense Burgemeester Ward Kennes met als bijlage het document ter ondersteuning van gemeenten bij de verlenging intergemeentelijk samenwerkingsverband inzake streekontwikkeling van VVSG dd. 30 augustus 2019.

Het voorstel van statutenwijziging houdt de verlenging van de duurtijd met 18 jaar ingaand op 10 november 2019.

 

Gelet op de nota Document ter ondersteuning van gemeenten bij verlenging intergemeentelijk samenwerkingsverband inzake streekontwikkeling van VVSG van 30 augustus 2019;

Overwegende dat de conclusie van deze nota als volgt luidt :

“Het decreet lokaal bestuur vraagt dat gemeenteraadsbeslissingen tot toetreding aan of verlenging van een intergemeentelijk samenwerkingsverband gebaseerd zijn op een onderzoek, in voorkomend geval vergelijkend, van diverse beheersvormen die zich mogelijkerwijs aandienen. Dit betreft evenwel geen voorafgaande overheidsopdracht. Deze verplichting is niet nieuw, en stond destijds ook al in het decreet intergemeentelijke samenwerking.

Wat dienstverlenende verenigingen betreft is het niet evident om een vergelijkend onderzoek te doen over mogelijke verschillende beheersvormen, aangezien zich in feite geen diverse beheersvormen aanbieden. De dienstverlening die wordt aangeboden door de streekontwikkelingsintercommunales vindt zijn grond in wettelijke of decretale regelgeving en het aanbieden van gemeenschappelijk personeel is een activiteit die zich bij uitstek binnen de gemeentelijke bevoegdheid afspeelt. Bijkomend is de gemeente steeds vrij om al dan niet te kiezen voor de specifieke dienstverlening van zijn dienstverlenende vereniging. Een gemeente heeft immers de keuze deze dienstverlening ook zelf uit te oefenen. Voor de wettelijk of decretaal opgelegde taken waarbij de gemeente of het intergemeentelijk samenwerkingsverband als actor wordt genoemd, is de gemeente steeds vrij te kiezen deze zelf uit te voeren, via zijn verlengstuk of door een combinatie van beide te maken. En als het over dienstverlening gaat die niet wettelijk of decretaal aan de gemeente als actor is toegewezen, kan de gemeente ook de keuze maken (een deel van) de activiteiten via een overheidsopdracht uit te besteden en uit te voeren in nauwe samenwerking met marktspelers.”

Overwegende dat uit voorafgaandelijk onderzoek blijkt dat er geen voor de gemeente meer geschikt alternatief van beheersvorm is; deze beheersvorm geeft het gemeentebestuur de ruimte en de vrijheid om de dienstverlening in te vullen in functie van de eigen beleidsplanning;

 

2Vervanging bestuurder

 

Als gevolg van de decretale onverenigbaarheid van federaal parlementslid en bestuurder bij een dienstverlenende vereniging kan mevrouw Marianne Verhaert niet langer zetelen als bestuurder bij IOK.

De vergadering van formateurs voorzien in artikel 17 van de IOK-statuten stellen voor om mevrouw Martine Taelman als bestuurder te benoemen; wat gevolgd werd door een voordacht vanuit de gemeenteraad van Grobbendonk op 27 juni 2019.

 

 

3Samenstelling adviescomités/algemeen comité

 

Artikel 442 van het decreet lokaal bestuur voorziet in de mogelijkheid van de oprichting van een algemeen comité om de verbinding en het overleg tussen de raad van bestuur en de deelnemers te faciliteren en te stroomlijnen.

In de statutenwijziging die eenparig werd goedgekeurd door de algemene vergadering van 27 juni en en die daarna werd goedgekeurd door Minister Homans op 22 augustus 2019, wordt voorzien in de oprichting van dit algemeen comité.

Artikel 42 – Algemeen comité

Een algemeen comité zal de verbinding en het overleg tussen de raad van bestuur en de deelnemers faciliteren en stroomlijnen en zorgen voor de informatiedoorstroming.

Wanneer de raad van bestuur of één of meerdere deelnemers een dossier in functie van deze verbinding of dit overleg wensen te bespreken, wordt dit dossier door de voorzitter van de raad van bestuur op de agenda geplaatst van het algemeen comité.

Gelet op de specifieke sectoroverschrijdende doelstelling van dit orgaan, zal de conferentie van de burgemeesters van alle deelnemende gemeenten de rol van dit algemeen comité vervullen.

Het algemeen comité kent vanuit haar doelstelling een open agendabepaling zodat zowel de raad van bestuur als de deelnemers zelf gekozen agendapunten ter bespreking kunnen aanbrengen. De verslagen van de raad van bestuur en de algemene vergadering worden ter kennisgeving overgemaakt aan het algemeen comité.

Het algemeen comité duidt in haar schoot een voorzitter aan.

Gelet op de specifieke sectoroverschrijdende doelstelling van het algemeen comité, zullen de burgemeesters van de deelnemende gemeenten deel uitmaken van dit algemeen comité.

Artikel 443 van het decreet lokaal bestuur stelt dat de leden van het algemeen comité en de adviescomités worden benoemd door de algemene vergadering op voordracht van de deelnemers.

In de statutenwijziging die eenparig werd goedgekeurd door de algemene vergadering van 27 juni jl. en daarna werd goedgekeurd door Minister Homans op 22 augustus 2019, wordt voorzien in de oprichting van 3 adviescomités.

Artikel 43 – Adviescomités

Volgende adviescomités worden opgericht:

Adviescomité milieu

Adviescomité ruimtelijke ordening

Adviescomité intercommunaal centrum voor geweldbeheersing.

De voorzitter van de raad van bestuur kan een comité om advies verzoeken in het kader van besluitvorming van de raad van bestuur. Ook de deelnemers kunnen op deze adviescomités agendapunten aanbrengen in de specifieke beleidsdomeinen.

De adviescomités milieu en ruimtelijke ordening worden respectievelijk samengesteld uit uitvoerende mandatarissen (burgemeesters/schepenen) tot wiens bevoegdheid milieu en ruimtelijke ordening behoren.

Het adviescomité intercommunaal centrum voor geweldbeheersing wordt vanuit haar specifieke doelstelling samengesteld uit 1 burgemeester en 1 korpschef (of haar/zijn plaatsvervanger) per politiezone die van deze dienstverlening gebruik maakt.

De adviescomités hebben een open agendabepaling binnen het specifieke domein waarvoor ze worden opgericht.

Elk adviescomité duidt in haar schoot een voorzitter aan.

Aan de gemeenteraad wordt voorgelegd in functie van de benoeming op de algemene vergadering:

De voordracht van de burgemeester in het algemeen comité

De voordracht van de schepen met de bevoegdheid (leef)milieu in het adviescomité milieu

De voordracht van de schepen met de bevoegdheid ruimtelijke ordening in het adviescomité ruimtelijke ordering.

Mandaat te geven om tot benoeming van de leden van het algemeen comité, het adviescomité milieu, het adviescomité ruimtelijke ordening (alle op voordracht van de gemeenten) en het adviescomité intercommunaal centrum voor geweldbeheersing (op voordracht van de politiezones) over te gaan.

 

4Goedkeuring huishoudelijk reglement raad van bestuur

 

De goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de raad van bestuur behoort tot de bevoegdheid van de algemene vergadering.

Het huishoudelijke reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd in functie van de besluitvorming op de algemene vergadering.

 

5Bevestiging aanstelling commissaris-revisor

 

Voorgesteld wordt om Ernst & Young bedrijfsrevisoren, aangeduid na onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking met als voorwerp de aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, te benoemen als commissaris.

Dit agendapunt werd reeds opgenomen in de agenda van 27 juni 2019.

Tijdens de zitting van de algemene vergadering van 27 juni werd de vraag gesteld of het niet verplicht is om de persoon die de rol van commissaris vervult nominatief te vermelden en ook de vergoeding die hiervoor betaald wordt.

Na onderzoek is gebleken dat deze vermeldingen dienen te gebeuren.

 

Aan de gemeenteraad wordt ter bevestiging volgende besluitvorming voorgelegd:

De benoeming van Ernst & Young Bedrijfsrevisoren, Borsbeeksebrug 26, 2600 Berchem met als vaste vertegenwoordiger de heer Christoph Oris tot commissaris voor een periode van 3 jaar. Deze opdracht wordt verdeeld in 4 deelopdrachten. De vergoeding voor deelopdracht 2 (IOK) bedraagt 32.670 euro incl. btw.

 

 

Overwegende dat de agenda van de algemene vergadering van 5 november 2019 van IOK volgende agendapunten bevat:

1.Verlenging IOK

2.Vervanging bestuurder

3.Samenstelling adviescomités/algemeen comité

4.Goedkeuring huishoudelijk reglement raad van bestuur

5.Bevestiging aanstelling commissaris-revisor

6.Varia

 

Overwegende dat de gemeenteraad kennis neemt van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) d.d. 26 juli 2019 ter voorbereiding van de algemene vergadering IOK van 5 november 2019.

 

1Verlenging IOK

 

De als bijlage gevoegde motiveringsnota, de financiële meerjarenplanning, de evaluatierapporten 2013-2018, 2007-2012 en 2001-2006 kaderen in het decretaal voorziene onderzoek door de deelnemers, waarin naast een uitgebreide motivering tot verlenging en grondige evaluatie, ook bijzondere aandacht wordt besteed aan de financiële meerjarenplanning en begroting.

De motiveringsnota bevat hiernavolgende hoofdstukken.

1.Consultatie van de stakeholders

2.Algemeen kader

3.Evaluatie 2001-2018

4.Missie en visie

5.Strategische doelstellingen tot 2037

6.Activiteitenprogramma 2019-2024

7.Statuten

8.Besluit

9.Bijlagen

 

Met de evaluatierapporten 2013-2018 en het activiteitenprogramma 2019-2024 wordt tevens invulling gegeven aan de evaluatie en het ondernemingsplan voor de komende zes jaar, zoals voorzien in artikel 459 van het decreet lokaal bestuur. Het hoofdstuk VI van de motiveringsnota bevat het activiteitenprogramma 2019-2024 met daarin een ondernemingsplan en een financiële meerjarenplanning (inclusief begroting).

De gemeenteraad neemt kennis van het mailbericht d.d. 17 september 2019 vanwege de voorzitter van de Conferentie van Kempense Burgemeester Ward Kennes met als bijlage het document ter ondersteuning van gemeenten bij de verlenging intergemeentelijk samenwerkingsverband inzake streekontwikkeling van VVSG dd. 30 augustus 2019.

Het voorstel van statutenwijziging houdt de verlenging van de duurtijd met 18 jaar ingaand op 10 november 2019.

 

Gelet op de nota Document ter ondersteuning van gemeenten bij verlenging intergemeentelijk samenwerkingsverband inzake streekontwikkeling van VVSG van 30 augustus 2019;

Overwegende dat de conclusie van deze nota als volgt luidt :

“Het decreet lokaal bestuur vraagt dat gemeenteraadsbeslissingen tot toetreding aan of verlenging van een intergemeentelijk samenwerkingsverband gebaseerd zijn op een onderzoek, in voorkomend geval vergelijkend, van diverse beheersvormen die zich mogelijkerwijs aandienen. Dit betreft evenwel geen voorafgaande overheidsopdracht. Deze verplichting is niet nieuw, en stond destijds ook al in het decreet intergemeentelijke samenwerking.

Wat dienstverlenende verenigingen betreft is het niet evident om een vergelijkend onderzoek te doen over mogelijke verschillende beheersvormen, aangezien zich in feite geen diverse beheersvormen aanbieden. De dienstverlening die wordt aangeboden door de streekontwikkelingsintercommunales vindt zijn grond in wettelijke of decretale regelgeving en het aanbieden van gemeenschappelijk personeel is een activiteit die zich bij uitstek binnen de gemeentelijke bevoegdheid afspeelt. Bijkomend is de gemeente steeds vrij om al dan niet te kiezen voor de specifieke dienstverlening van zijn dienstverlenende vereniging. Een gemeente heeft immers de keuze deze dienstverlening ook zelf uit te oefenen. Voor de wettelijk of decretaal opgelegde taken waarbij de gemeente of het intergemeentelijk samenwerkingsverband als actor wordt genoemd, is de gemeente steeds vrij te kiezen deze zelf uit te voeren, via zijn verlengstuk of door een combinatie van beide te maken. En als het over dienstverlening gaat die niet wettelijk of decretaal aan de gemeente als actor is toegewezen, kan de gemeente ook de keuze maken (een deel van) de activiteiten via een overheidsopdracht uit te besteden en uit te voeren in nauwe samenwerking met marktspelers.”

Overwegende dat uit voorafgaandelijk onderzoek blijkt dat er geen voor de gemeente meer geschikt alternatief van beheersvorm is; deze beheersvorm geeft het gemeentebestuur de ruimte en de vrijheid om de dienstverlening in te vullen in functie van de eigen beleidsplanning;

 

2Vervanging bestuurder

 

Als gevolg van de decretale onverenigbaarheid van federaal parlementslid en bestuurder bij een dienstverlenende vereniging kan mevrouw Marianne Verhaert niet langer zetelen als bestuurder bij IOK.

De vergadering van formateurs voorzien in artikel 17 van de IOK-statuten stellen voor om mevrouw Martine Taelman als bestuurder te benoemen; wat gevolgd werd door een voordacht vanuit de gemeenteraad van Grobbendonk op 27 juni 2019.

 

 

3Samenstelling adviescomités/algemeen comité

 

Artikel 442 van het decreet lokaal bestuur voorziet in de mogelijkheid van de oprichting van een algemeen comité om de verbinding en het overleg tussen de raad van bestuur en de deelnemers te faciliteren en te stroomlijnen.

In de statutenwijziging die eenparig werd goedgekeurd door de algemene vergadering van 27 juni en en die daarna werd goedgekeurd door Minister Homans op 22 augustus 2019, wordt voorzien in de oprichting van dit algemeen comité.

Artikel 42 – Algemeen comité

Een algemeen comité zal de verbinding en het overleg tussen de raad van bestuur en de deelnemers faciliteren en stroomlijnen en zorgen voor de informatiedoorstroming.

Wanneer de raad van bestuur of één of meerdere deelnemers een dossier in functie van deze verbinding of dit overleg wensen te bespreken, wordt dit dossier door de voorzitter van de raad van bestuur op de agenda geplaatst van het algemeen comité.

Gelet op de specifieke sectoroverschrijdende doelstelling van dit orgaan, zal de conferentie van de burgemeesters van alle deelnemende gemeenten de rol van dit algemeen comité vervullen.

Het algemeen comité kent vanuit haar doelstelling een open agendabepaling zodat zowel de raad van bestuur als de deelnemers zelf gekozen agendapunten ter bespreking kunnen aanbrengen. De verslagen van de raad van bestuur en de algemene vergadering worden ter kennisgeving overgemaakt aan het algemeen comité.

Het algemeen comité duidt in haar schoot een voorzitter aan.

Gelet op de specifieke sectoroverschrijdende doelstelling van het algemeen comité, zullen de burgemeesters van de deelnemende gemeenten deel uitmaken van dit algemeen comité.

Artikel 443 van het decreet lokaal bestuur stelt dat de leden van het algemeen comité en de adviescomités worden benoemd door de algemene vergadering op voordracht van de deelnemers.

In de statutenwijziging die eenparig werd goedgekeurd door de algemene vergadering van 27 juni jl. en daarna werd goedgekeurd door Minister Homans op 22 augustus 2019, wordt voorzien in de oprichting van 3 adviescomités.

Artikel 43 – Adviescomités

Volgende adviescomités worden opgericht:

Adviescomité milieu

Adviescomité ruimtelijke ordening

Adviescomité intercommunaal centrum voor geweldbeheersing.

De voorzitter van de raad van bestuur kan een comité om advies verzoeken in het kader van besluitvorming van de raad van bestuur. Ook de deelnemers kunnen op deze adviescomités agendapunten aanbrengen in de specifieke beleidsdomeinen.

De adviescomités milieu en ruimtelijke ordening worden respectievelijk samengesteld uit uitvoerende mandatarissen (burgemeesters/schepenen) tot wiens bevoegdheid milieu en ruimtelijke ordening behoren.

Het adviescomité intercommunaal centrum voor geweldbeheersing wordt vanuit haar specifieke doelstelling samengesteld uit 1 burgemeester en 1 korpschef (of haar/zijn plaatsvervanger) per politiezone die van deze dienstverlening gebruik maakt.

De adviescomités hebben een open agendabepaling binnen het specifieke domein waarvoor ze worden opgericht.

Elk adviescomité duidt in haar schoot een voorzitter aan.

Aan de gemeenteraad wordt voorgelegd in functie van de benoeming op de algemene vergadering:

De voordracht van de burgemeester in het algemeen comité

De voordracht van de schepen met de bevoegdheid (leef)milieu in het adviescomité milieu

De voordracht van de schepen met de bevoegdheid ruimtelijke ordening in het adviescomité ruimtelijke ordering.

Mandaat te geven om tot benoeming van de leden van het algemeen comité, het adviescomité milieu, het adviescomité ruimtelijke ordening (alle op voordracht van de gemeenten) en het adviescomité intercommunaal centrum voor geweldbeheersing (op voordracht van de politiezones) over te gaan.

 

4Goedkeuring huishoudelijk reglement raad van bestuur

 

De goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de raad van bestuur behoort tot de bevoegdheid van de algemene vergadering.

Het huishoudelijke reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd in functie van de besluitvorming op de algemene vergadering.

 

5Bevestiging aanstelling commissaris-revisor

 

Voorgesteld wordt om Ernst & Young bedrijfsrevisoren, aangeduid na onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking met als voorwerp de aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, te benoemen als commissaris.

Dit agendapunt werd reeds opgenomen in de agenda van 27 juni 2019.

Tijdens de zitting van de algemene vergadering van 27 juni werd de vraag gesteld of het niet verplicht is om de persoon die de rol van commissaris vervult nominatief te vermelden en ook de vergoeding die hiervoor betaald wordt.

Na onderzoek is gebleken dat deze vermeldingen dienen te gebeuren.

 

Aan de gemeenteraad wordt ter bevestiging volgende besluitvorming voorgelegd:

De benoeming van Ernst & Young Bedrijfsrevisoren, Borsbeeksebrug 26, 2600 Berchem met als vaste vertegenwoordiger de heer Christoph Oris tot commissaris voor een periode van 3 jaar. Deze opdracht wordt verdeeld in 4 deelopdrachten. De vergoeding voor deelopdracht 2 (IOK) bedraagt 32.670 euro incl. btw.

 

 

BESLIST:eenparig.
 

Artikel 1 - De motiveringsnota in het verlengingsdossier IOK, met daarin het activiteitenprogramma 2019-2014, de evaluatierapporten en de financiële meerjarenplanning, goed te keuren.

 

Art. 2 - Het voorstel van statutenwijziging (artikel 5) houdende de verlenging voor 18 jaar, goed te keuren.

 

Art. 3 - De benoeming van mevrouw Martine Taelman als bestuurder bij IOK ter vervanging van mevrouw Marianne Verhaert goed te keuren.

 

Art. 4 - De burgemeester, Ward Kennes, voor te dragen in het algemeen comité en mandaat te geven om de leden van het algemeen comité op voordracht van de gemeenten te benoemen.

 

Art. 5 - De schepen van (leef)milieu, Gert Storms,  voor te dragen in het adviescomité milieu en mandaat te geven om de leden van het adviescomité milieu op voordracht van de gemeenten te benoemen.

 

Art. 6 - De schepen van ruimtelijke ordening, Gert Storms, voor te dragen in het adviescomité ruimtelijke ordening en mandaat te geven om de leden van het adviescomité ruimtelijke ordening op voordracht van de gemeenten te benoemen.

 

Art. 7 - Mandaat te geven om de leden van het adviescomité ICG op voordracht van de politiezones te benoemen.

 

Art. 8 - Het huishoudelijk reglement van de raad van bestuur goed te keuren.

 

Art. 9 - De benoeming van Ernst & Young Bedrijfsrevisoren met als vaste vertegenwoordiger Christof Oris tot commissaris te bevestigen voor een periode van 3 jaar. Deze opdracht wordt verdeeld in

4 deelopdrachten. De vergoeding voor deelopdracht 2 (IOK) bedraagt 32.670 euro incl. btw.

 

Art. 10 - Bovenstaande besluitvorming bepaalt het mandaat van de volmachtdrager op de algemene vergadering van 5 november 2019.

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

3.Intercommunales / IOK Afvalbeheer: goedkeuring agenda algemene vergadering 5 november 2019

 

De gemeenteraad,

 

Overwegende dat de agenda van de algemene vergadering van 5 november 2019 van IOK Afvalbeheer volgende agendapunten bevat:

1.Verlenging IOK Afvalbeheer

2.Vervanging bestuurder

3.Samenstelling adviescomité/algemeen comité

4.Goedkeuring huishoudelijk reglement raad van bestuur

5.Bevestiging aanstelling commissaris-revisor

6.Varia

 

Overwegende dat de gemeenteraad kennis neemt van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) d.d. 26 juli 2019 ter voorbereiding van de algemene vergadering IOK Afvalbeheer van 5 november 2019.

 

1Verlenging IOK Afvalbeheer

 

De als bijlage gevoegde motiveringsnota, de financiële meerjarenplanning, de evaluatierapporten 2013-2018, 2007-2012 en 2001-2006 kaderen in het decretaal voorziene onderzoek door de deelnemers, waarin naast een uitgebreide motivering tot verlenging en grondige evaluatie, ook bijzondere aandacht wordt besteed aan de financiële meerjarenplanning en begroting.

De motiveringsnota bevat hiernavolgende hoofdstukken.

1.Consultatie van de stakeholders

2.Algemeen kader

3.Evaluatie 2001-2018

4.Missie en visie

5.Strategische doelstellingen tot 2037

6.Activiteitenprogramma 2019-2024

7.Statuten

8.Besluit

9.Bijlagen

 

Met de evaluatierapporten 2013-2018 en het activiteitenprogramma 2019-2024 wordt tevens invulling gegeven aan de evaluatie en het ondernemingsplan voor de komende zes jaar, zoals voorzien in artikel 459 van het decreet lokaal bestuur. Het hoofdstuk VI van de motiveringsnota bevat het activiteitenprogramma 2019-2024 met daarin een ondernemingsplan en een financiële meerjarenplanning (inclusief begroting).

De gemeenteraad neemt kennis van het mailbericht d.d. 17 september 2019 vanwege de voorzitter van de Conferentie van Kempense Burgemeester Ward Kennes met als bijlage het document ter ondersteuning van gemeenten bij de verlenging intergemeentelijk samenwerkingsverband inzake afvalbeheer van VVSG dd. 18 juni 2015.

Het voorstel van statutenwijziging houdt de verlenging van de duurtijd met 18 jaar ingaand op 10 november 2019.

 

Gelet op de nota Ontwerpdocument ter ondersteuning gemeenten bij verlenging intergemeentelijk samenwerkingsverband inzake afvalbeheer van VVSG van 30 augustus 2019;

Overwegende dat de conclusie van deze nota als volgt luidt :

“Het decreet lokaal bestuur vraagt dat gemeenteraadsbeslissingen tot toetreding aan of verlenging van een intergemeentelijk samenwerkingsverband gebaseerd zijn op een onderzoek, in voorkomend geval vergelijkend, van diverse beheersvormen die zich mogelijkerwijs aandienen. Dit betreft evenwel geen voorafgaande overheidsopdracht. Deze verplichting is niet nieuw, en stond destijds ook al in het decreet intergemeentelijke samenwerking.

Specifiek voor afvalbeheer blijkt dat er geen aantoonbaar verband is tussen het uitbesteden van het afvalbeheer en mogelijke kostenbesparingen. Dat is wel het geval bij intergemeentelijke samenwerking. De dienstverlening kenmerkt zich daarenboven steeds meer door gemeentegrensoverschrijdende aspecten. Intergemeentelijke samenwerking laat structurele afspraken over tarifering toe, en stelt de gemeenten in staat de optimale schaal te bereiken voor een geïntegreerde aanpak van het afvalbeheer. Daarom valt veel te zeggen voor een intergemeentelijke aanpak van het afvalbeleid en -beheer. Ook op dat intergemeentelijke niveau kan men achteraf nog altijd de keuze maken om (een deel van) de activiteiten via een overheidsopdracht uit te besteden en uit te voeren in nauwe samenwerking met marktspelers..”

Overwegende dat uit voorafgaandelijk onderzoek blijkt dat er geen voor de gemeente meer geschikt alternatief van beheersvorm is; deze beheersvorm geeft het gemeentebestuur de ruimte en de vrijheid om de dienstverlening op de juiste schaal in te vullen in functie van de eigen beleidsplanning;

 

2Vervanging bestuurder

 

Als gevolg van de decretale onverenigbaarheid van federaal parlementslid en bestuurder bij een dienstverlenende vereniging kan mevrouw Marianne Verhaert niet langer zetelen als bestuurder bij IOK Afvalbeheer.

De vergadering van formateurs voorzien in artikel 18 van de statuten van IOK Afvalbeheer stellen voor om mevrouw Martine Taelman als bestuurder te benoemen; wat gevolgd werd door een voordacht vanuit de gemeenteraad van Grobbendonk op 27 juni 2019.

 

3Samenstelling adviescomité/algemeen comité

 

Artikel 442 van het decreet lokaal bestuur voorziet in de mogelijkheid van de oprichting van een algemeen comité om de verbinding en het overleg tussen de raad van bestuur en de deelnemers te faciliteren en te stroomlijnen.

In de statutenwijziging die eenparig werd goedgekeurd door de algemene vergadering van 27 juni en en die daarna werd goedgekeurd door Minister Homans op 22 augustus 2019, wordt voorzien in de oprichting van dit algemeen comité.

Artikel 43 – Algemeen comité

Een algemeen comité zal de verbinding en het overleg tussen de raad van bestuur en de deelnemers faciliteren en stroomlijnen en zorgen voor de informatiedoorstroming.

Wanneer de raad van bestuur of één of meerdere deelnemers een dossier in functie van deze verbinding of dit overleg wensen te bespreken, wordt dit dossier door de voorzitter van de raad van bestuur op de agenda geplaatst van het algemeen comité.

Gelet op de specifieke sectoroverschrijdende doelstelling van dit orgaan, zal de conferentie van de burgemeesters van alle deelnemende gemeenten de rol van dit algemeen comité vervullen.

Het algemeen comité kent vanuit haar doelstelling een open agendabepaling zodat zowel de raad van bestuur als de deelnemers zelf gekozen agendapunten ter bespreking kunnen aanbrengen. De verslagen van de raad van bestuur en de algemene vergadering worden ter kennisgeving overgemaakt aan het algemeen comité.

Het algemeen comité duidt in haar schoot een voorzitter aan.

Gelet op de specifieke sectoroverschrijdende doelstelling van het algemeen comité, zullen de burgemeesters van de deelnemende gemeenten deel uitmaken van dit algemeen comité.

Artikel 443 van het decreet lokaal bestuur stelt dat de leden van het algemeen comité en de adviescomités worden benoemd door de algemene vergadering op voordracht van de deelnemers.

In de statutenwijziging die eenparig werd goedgekeurd door de algemene vergadering van 27 juni jl. en daarna werd goedgekeurd door Minister Homans op 22 augustus 2019, wordt voorzien in de oprichting van 1 adviescomité.

Artikel 44 – Adviescomité

Volgend adviescomité wordt opgericht:

Adviescomité milieu

De voorzitter van de raad van bestuur kan een comité om advies verzoeken in het kader van besluitvorming van de raad van bestuur. Ook de deelnemers kunnen op dit adviescomité agendapunten aanbrengen in de specifieke beleidsdomeinen.

Het adviescomité milieu wordt respectievelijk samengesteld uit uitvoerende mandatarissen (burgemeesters/schepenen) tot wiens bevoegdheid milieu behoort.

Het adviescomité heeft een open agendabepaling binnen het specifieke domein waarvoor ze worden opgericht.

Elk adviescomité duidt in haar schoot een voorzitter aan.

Aan de gemeenteraad wordt voorgelegd in functie van de benoeming op de algemene vergadering:

De voordracht van de burgemeester in het algemeen comité

De voordracht van de schepen met de bevoegdheid (leef)milieu in het adviescomité milieu

Mandaat te geven om tot benoeming van de leden van deze comités over te gaan.

 

4Goedkeuring huishoudelijk reglement raad van bestuur

 

De goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de raad van bestuur behoort tot de bevoegdheid van de algemene vergadering.

Het huishoudelijke reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd in functie van de besluitvorming op de algemene vergadering.

 

 

5Bevestiging aanstelling commissaris-revisor

 

Voorgesteld wordt om Ernst & Young bedrijfsrevisoren, aangeduid na onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking met als voorwerp de aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, te benoemen als commissaris.

Dit agendapunt werd reeds opgenomen in de agenda van 27 juni 2019.

Tijdens de zitting van de algemene vergadering van 27 juni werd de vraag gesteld of het niet verplicht is om de persoon die de rol van commissaris vervult nominatief te vermelden en ook de vergoeding die hiervoor betaald wordt.

Na onderzoek is gebleken dat deze vermeldingen dienen te gebeuren.

 

Aan de gemeenteraad wordt ter bevestiging volgende besluitvorming voorgelegd:

De benoeming van Ernst & Young Bedrijfsrevisoren, Borsbeeksebrug 26, 2600 Berchem met als vaste vertegenwoordiger de heer Christoph Oris tot commissaris voor een periode van 3 jaar. Deze opdracht wordt verdeeld in 4 deelopdrachten. De vergoeding voor deelopdracht 1 (IOK Afvalbeheer) bedraagt 32.670 euro incl. btw.

 

Overwegende dat de agenda van de algemene vergadering van 5 november 2019 van IOK Afvalbeheer volgende agendapunten bevat:

1.Verlenging IOK Afvalbeheer

2.Vervanging bestuurder

3.Samenstelling adviescomité/algemeen comité

4.Goedkeuring huishoudelijk reglement raad van bestuur

5.Bevestiging aanstelling commissaris-revisor

6.Varia

 

Overwegende dat de gemeenteraad kennis neemt van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) d.d. 26 juli 2019 ter voorbereiding van de algemene vergadering IOK Afvalbeheer van 5 november 2019.

 

1Verlenging IOK Afvalbeheer

 

De als bijlage gevoegde motiveringsnota, de financiële meerjarenplanning, de evaluatierapporten 2013-2018, 2007-2012 en 2001-2006 kaderen in het decretaal voorziene onderzoek door de deelnemers, waarin naast een uitgebreide motivering tot verlenging en grondige evaluatie, ook bijzondere aandacht wordt besteed aan de financiële meerjarenplanning en begroting.

De motiveringsnota bevat hiernavolgende hoofdstukken.

1.Consultatie van de stakeholders

2.Algemeen kader

3.Evaluatie 2001-2018

4.Missie en visie

5.Strategische doelstellingen tot 2037

6.Activiteitenprogramma 2019-2024

7.Statuten

8.Besluit

9.Bijlagen

 

Met de evaluatierapporten 2013-2018 en het activiteitenprogramma 2019-2024 wordt tevens invulling gegeven aan de evaluatie en het ondernemingsplan voor de komende zes jaar, zoals voorzien in artikel 459 van het decreet lokaal bestuur. Het hoofdstuk VI van de motiveringsnota bevat het activiteitenprogramma 2019-2024 met daarin een ondernemingsplan en een financiële meerjarenplanning (inclusief begroting).

De gemeenteraad neemt kennis van het mailbericht d.d. 17 september 2019 vanwege de voorzitter van de Conferentie van Kempense Burgemeester Ward Kennes met als bijlage het document ter ondersteuning van gemeenten bij de verlenging intergemeentelijk samenwerkingsverband inzake afvalbeheer van VVSG dd. 18 juni 2015.

Het voorstel van statutenwijziging houdt de verlenging van de duurtijd met 18 jaar ingaand op 10 november 2019.

 

Gelet op de nota Ontwerpdocument ter ondersteuning gemeenten bij verlenging intergemeentelijk samenwerkingsverband inzake afvalbeheer van VVSG van 30 augustus 2019;

Overwegende dat de conclusie van deze nota als volgt luidt :

“Het decreet lokaal bestuur vraagt dat gemeenteraadsbeslissingen tot toetreding aan of verlenging van een intergemeentelijk samenwerkingsverband gebaseerd zijn op een onderzoek, in voorkomend geval vergelijkend, van diverse beheersvormen die zich mogelijkerwijs aandienen. Dit betreft evenwel geen voorafgaande overheidsopdracht. Deze verplichting is niet nieuw, en stond destijds ook al in het decreet intergemeentelijke samenwerking.

Specifiek voor afvalbeheer blijkt dat er geen aantoonbaar verband is tussen het uitbesteden van het afvalbeheer en mogelijke kostenbesparingen. Dat is wel het geval bij intergemeentelijke samenwerking. De dienstverlening kenmerkt zich daarenboven steeds meer door gemeentegrensoverschrijdende aspecten. Intergemeentelijke samenwerking laat structurele afspraken over tarifering toe, en stelt de gemeenten in staat de optimale schaal te bereiken voor een geïntegreerde aanpak van het afvalbeheer. Daarom valt veel te zeggen voor een intergemeentelijke aanpak van het afvalbeleid en -beheer. Ook op dat intergemeentelijke niveau kan men achteraf nog altijd de keuze maken om (een deel van) de activiteiten via een overheidsopdracht uit te besteden en uit te voeren in nauwe samenwerking met marktspelers..”

Overwegende dat uit voorafgaandelijk onderzoek blijkt dat er geen voor de gemeente meer geschikt alternatief van beheersvorm is; deze beheersvorm geeft het gemeentebestuur de ruimte en de vrijheid om de dienstverlening op de juiste schaal in te vullen in functie van de eigen beleidsplanning;

 

2Vervanging bestuurder

 

Als gevolg van de decretale onverenigbaarheid van federaal parlementslid en bestuurder bij een dienstverlenende vereniging kan mevrouw Marianne Verhaert niet langer zetelen als bestuurder bij IOK Afvalbeheer.

De vergadering van formateurs voorzien in artikel 18 van de statuten van IOK Afvalbeheer stellen voor om mevrouw Martine Taelman als bestuurder te benoemen; wat gevolgd werd door een voordacht vanuit de gemeenteraad van Grobbendonk op 27 juni 2019.

 

3Samenstelling adviescomité/algemeen comité

 

Artikel 442 van het decreet lokaal bestuur voorziet in de mogelijkheid van de oprichting van een algemeen comité om de verbinding en het overleg tussen de raad van bestuur en de deelnemers te faciliteren en te stroomlijnen.

In de statutenwijziging die eenparig werd goedgekeurd door de algemene vergadering van 27 juni en en die daarna werd goedgekeurd door Minister Homans op 22 augustus 2019, wordt voorzien in de oprichting van dit algemeen comité.

Artikel 43 – Algemeen comité

Een algemeen comité zal de verbinding en het overleg tussen de raad van bestuur en de deelnemers faciliteren en stroomlijnen en zorgen voor de informatiedoorstroming.

Wanneer de raad van bestuur of één of meerdere deelnemers een dossier in functie van deze verbinding of dit overleg wensen te bespreken, wordt dit dossier door de voorzitter van de raad van bestuur op de agenda geplaatst van het algemeen comité.

Gelet op de specifieke sectoroverschrijdende doelstelling van dit orgaan, zal de conferentie van de burgemeesters van alle deelnemende gemeenten de rol van dit algemeen comité vervullen.

Het algemeen comité kent vanuit haar doelstelling een open agendabepaling zodat zowel de raad van bestuur als de deelnemers zelf gekozen agendapunten ter bespreking kunnen aanbrengen. De verslagen van de raad van bestuur en de algemene vergadering worden ter kennisgeving overgemaakt aan het algemeen comité.

Het algemeen comité duidt in haar schoot een voorzitter aan.

Gelet op de specifieke sectoroverschrijdende doelstelling van het algemeen comité, zullen de burgemeesters van de deelnemende gemeenten deel uitmaken van dit algemeen comité.

Artikel 443 van het decreet lokaal bestuur stelt dat de leden van het algemeen comité en de adviescomités worden benoemd door de algemene vergadering op voordracht van de deelnemers.

In de statutenwijziging die eenparig werd goedgekeurd door de algemene vergadering van 27 juni jl. en daarna werd goedgekeurd door Minister Homans op 22 augustus 2019, wordt voorzien in de oprichting van 1 adviescomité.

Artikel 44 – Adviescomité

Volgend adviescomité wordt opgericht:

Adviescomité milieu

De voorzitter van de raad van bestuur kan een comité om advies verzoeken in het kader van besluitvorming van de raad van bestuur. Ook de deelnemers kunnen op dit adviescomité agendapunten aanbrengen in de specifieke beleidsdomeinen.

Het adviescomité milieu wordt respectievelijk samengesteld uit uitvoerende mandatarissen (burgemeesters/schepenen) tot wiens bevoegdheid milieu behoort.

Het adviescomité heeft een open agendabepaling binnen het specifieke domein waarvoor ze worden opgericht.

Elk adviescomité duidt in haar schoot een voorzitter aan.

Aan de gemeenteraad wordt voorgelegd in functie van de benoeming op de algemene vergadering:

De voordracht van de burgemeester in het algemeen comité

De voordracht van de schepen met de bevoegdheid (leef)milieu in het adviescomité milieu

Mandaat te geven om tot benoeming van de leden van deze comités over te gaan.

 

4Goedkeuring huishoudelijk reglement raad van bestuur

 

De goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de raad van bestuur behoort tot de bevoegdheid van de algemene vergadering.

Het huishoudelijke reglement wordt ter goedkeuring voorgelegd in functie van de besluitvorming op de algemene vergadering.

 

 

5Bevestiging aanstelling commissaris-revisor

 

Voorgesteld wordt om Ernst & Young bedrijfsrevisoren, aangeduid na onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking met als voorwerp de aanstelling van een bedrijfsrevisor als commissaris, te benoemen als commissaris.

Dit agendapunt werd reeds opgenomen in de agenda van 27 juni 2019.

Tijdens de zitting van de algemene vergadering van 27 juni werd de vraag gesteld of het niet verplicht is om de persoon die de rol van commissaris vervult nominatief te vermelden en ook de vergoeding die hiervoor betaald wordt.

Na onderzoek is gebleken dat deze vermeldingen dienen te gebeuren.

 

Aan de gemeenteraad wordt ter bevestiging volgende besluitvorming voorgelegd:

De benoeming van Ernst & Young Bedrijfsrevisoren, Borsbeeksebrug 26, 2600 Berchem met als vaste vertegenwoordiger de heer Christoph Oris tot commissaris voor een periode van 3 jaar. Deze opdracht wordt verdeeld in 4 deelopdrachten. De vergoeding voor deelopdracht 1 (IOK Afvalbeheer) bedraagt 32.670 euro incl. btw.

 

BESLIST:eenparig.
 

 

Artikel 1 - De motiveringsnota in het verlengingsdossier IOK Afvalbeheer, met daarin het activiteitenprogramma 2019-2014, de evaluatierapporten en de financiële meerjarenplanning, goed te keuren.

 

Art. 2 - Het voorstel van statutenwijziging (artikel 7) houdende de verlenging voor 18 jaar, goed te keuren.

 

Art. 3 - De benoeming van mevrouw Martine Taelman als bestuurder bij IOK Afvalbeheer ter vervanging van mevrouw Marianne Verhaert goed te keuren.

 

Art. 4 - De burgemeester, Ward Kennes, voor te dragen in het algemeen comité en mandaat te geven om de leden van het algemeen comité op voordracht van de gemeenten te benoemen.

 

Art. 5 - De schepen van (leef)milieu , Gert Storms, voor te dragen in het adviescomité milieu en mandaat te geven om de leden van het adviescomité milieu op voordracht van de gemeenten te benoemen.

 

Art. 6 -Het huishoudelijk reglement van de raad van bestuur goed te keuren.

 

Art. 7 - De benoeming van Ernst & Young Bedrijfsrevisoren met als vaste vertegenwoordiger Christof Oris tot commissaris te bevestigen voor een periode van 3 jaar. Deze opdracht wordt verdeeld in

4 deelopdrachten. De vergoeding voor deelopdracht 1 (IOK Afvalbeheer) bedraagt 32.670 euro incl. btw.

 

Art. 8 - Bovenstaande besluitvorming bepaalt het mandaat van de volmachtdrager op de algemene vergadering van 5 november 2019.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

4.Goedkeuring modelstatuten adviesraden

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op de bevoegdheid van de gemeenteraad met betrekking tot adviesraden op basis van het decreet lokaal bestuur;

 

Gelet op de goedkeuring van het huishoudelijk reglement en de bepalingen rond burgerparticipatie door de gemeenteraad in april;

 

Overwegende dat er een oproep tot kandidaten gelanceerd is en dat een aantal adviesraden effectief van start kunnen gaan;

 

Overwegende dat de statuten van de adviesraden ter goedkeuring voorgelegd moeten worden aan de gemeenteraad;

 

Overwegende dat daarom een model van statuten is voorbereid rekening houdende met de afspraken die binnen de gemeenteraad hierover zijn gemaakt;

 

Overwegende dat met dit model gestreefd wordt naar een grote gelijkvormigheid tussen de statuten van de verschillende adviesraden;

 

Overwegende dat dit model nog beperkte mogelijkheden biedt tot concrete invulling per adviesraad;

 

Overwegende dat voor de duidelijkheid ook een aantal algemene afspraken met betrekking tot de werking van de adviesraden in deze modelstatuten zijn opgenomen;

 

Gelet op het toegevoegde punt op de agenda van de gemeenteraad tot wijziging van de modelstatuten;

 

Overwegende dat het aangewezen is om de voorgestelde wijzigingen in het toegevoegd punt te behandelen samen met het voorliggende ontwerp;

 

Overwegende dat het voorstel tot toevoeging bij punt 4 van de publicatie van de adviezen op de website en het doorsturen ervan aan de raadsleden mee ter stemming voorgelegd wordt;

 

Overwegende dat de schrapping van de bepaling dat het cbs een lid kan uitsluiten en de toevoeging bij punt 3.3 dat de raad in het huishoudelijk reglement het ontslag van een lid door de adviesraad kan regelen, met beroepsmogelijkheid bij de gemeenteraad, mee ter stemming worden voorgelegd;

 

Overwegende dat de tekst met deze aanpassingen ter stemming wordt voorgelegd;

 

Gelet op de bevoegdheid van de gemeenteraad met betrekking tot adviesraden op basis van het decreet lokaal bestuur;

 

Gelet op de goedkeuring van het huishoudelijk reglement en de bepalingen rond burgerparticipatie door de gemeenteraad in april;

 

Overwegende dat er een oproep tot kandidaten gelanceerd is en dat een aantal adviesraden effectief van start kunnen gaan;

 

Overwegende dat de statuten van de adviesraden ter goedkeuring voorgelegd moeten worden aan de gemeenteraad;

 

Overwegende dat daarom een model van statuten is voorbereid rekening houdende met de afspraken die binnen de gemeenteraad hierover zijn gemaakt;

 

Overwegende dat met dit model gestreefd wordt naar een grote gelijkvormigheid tussen de statuten van de verschillende adviesraden;

 

Overwegende dat dit model nog beperkte mogelijkheden biedt tot concrete invulling per adviesraad;

 

Overwegende dat voor de duidelijkheid ook een aantal algemene afspraken met betrekking tot de werking van de adviesraden in deze modelstatuten zijn opgenomen;

 

Gelet op het toegevoegde punt op de agenda van de gemeenteraad tot wijziging van de modelstatuten;

 

Overwegende dat het aangewezen is om de voorgestelde wijzigingen in het toegevoegd punt te behandelen samen met het voorliggende ontwerp;

 

Overwegende dat het voorstel tot toevoeging bij punt 4 van de publicatie van de adviezen op de website en het doorsturen ervan aan de raadsleden mee ter stemming voorgelegd wordt;

 

Overwegende dat de schrapping van de bepaling dat het cbs een lid kan uitsluiten en de toevoeging bij punt 3.3 dat de raad in het huishoudelijk reglement het ontslag van een lid door de adviesraad kan regelen, met beroepsmogelijkheid bij de gemeenteraad, mee ter stemming worden voorgelegd;

 

Overwegende dat de tekst met deze aanpassingen ter stemming wordt voorgelegd;

 

BESLIST:eenparig.
 

Enig artikel - het model van statuten van adviesraden in bijlage goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

5.Goedkeuring aanpassing vervangingsregeling decretale graden

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 22 mei 2018;

 

Gelet op het toekomstige artikel 175 van het decreet lokaal bestuur;

 

Overwegende dat het diensthoofd interne zaken momenteel afwezig is en de functie uitdovend is verklaard;

 

Overwegend dat voor de vervanging van de financieel directeur de vervanging door een ander personeelsldi van niveau A niet altijd mogelijk of wenselijk is;

 

Overwegende dat binnen de financiële dienst van gemeente en OCMW, er 3 functies van niveau B bestaan;

 

Overwegende dat het qua kennis en ervaring meer aangewezen kan zijn dat 1 van deze 3 functiehouders als tijdelijke vervanger wordt aangesteld;

 

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 22 mei 2018;

 

Gelet op het toekomstige artikel 175 van het decreet lokaal bestuur;

 

Overwegende dat het diensthoofd interne zaken momenteel afwezig is en de functie uitdovend is verklaard;

 

Overwegend dat voor de vervanging van de financieel directeur de vervanging door een ander personeelsldi van niveau A niet altijd mogelijk of wenselijk is;

 

Overwegende dat binnen de financiële dienst van gemeente en OCMW, er 3 functies van niveau B bestaan;

 

Overwegende dat het qua kennis en ervaring meer aangewezen kan zijn dat 1 van deze 3 functiehouders als tijdelijke vervanger wordt aangesteld;

 

BESLIST:eenparig.
 

Artikel 1 - De beslissing van de gemeenteraad van 22 mei 2018 wordt met ingang vanaf 25 september 2019 opgeheven en vervangen door wat volgt.

 

Art.2 - In uitvoering van artikel 175 van het decreet lokaal bestuur, stelt de gemeenteraad volgende procedure op voor vervanging van de algemeen directeur of de financieel directeur.

 

§ 1 Voor een periode van meer dan 120 dagen.

De gemeenteraad stelt een waarnemend algemeen directeur of een waarnemend financieel directeur aan

 

§ 2 Voor een periode van meer dan 14 dagen en minder dan of gelijk aan 120 dagen.

De algemeen directeur laat zich in al zijn/haar bevoegdheden vervangen door de adjunct-algemeendirecteur en de financieel directeur door een personeelslid van niveau A of niveau B, die tijdelijk aangesteld worden als waarnemend functiehouder. Deze vervangingsopdracht gaat in zodra de afwezigheid of verhindering ingaat, en in zoverre de effectieve functiehouder zijn functie niet van op afstand kan vervullen.

In geval van onmogelijkheid van de waarnemende functiehouder, kan het college een tijdelijke vervanger aanstellen.

Ondertekening van documenten gebeurt  in het geval van de adjunct-algemeendirecteur als "adjunct-algemeendirecteur" in het geval van de vervanging van de financieel directeur als "wnd. financieel directeur".

§ 3 Voor een periode van maximum 14 dagen

De algemeen directeur en de financieel directeur kunnen zelf, met respect voor de bepalingen van het decreet lokaal bestuur, de nodige maatregelen voor hun eventuele vervanging nemen. Zij geven aan wie, onder verantwoordelijkheid van de algemeen directeur respectievelijk de financieel directeur, de eventuele vervanger is, en de omvang van de vervangingsopdracht. Het kan ondermeer gaan om de verslaggeving van het college of de gemeenteraad, het ondertekenen van briefwisseling of het uitvoeren van betalingen, maar het kan ook een volledige overdracht van alle bevoegdheden zijn. De aangeduide vervanger is de vervanger die aangewezen is zoals bepaald in §2. Wanneer de adjunct-algemeendirecteur zelf afwezig of verhinderd is, kan de algemeen directeur vooraf een ander personeelslid van niveau A aanduiden voor deze korte vervanging.

In geval van onmogelijkheid van de vervangende functiehouder of in geval de houder van de decretale graad geen vervanging heeft aangeduid en toch zijn functie niet kan waarnemen, kan het college een tijdelijke vervanger aanstellen.

De ondertekening van documenten gebeurt “in opdracht”.

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

6.Goedkeuring budgetwijziging 201901

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering dd. 25/6/2010 betreffende de beleids- en

beheerscyclus van de gemeenten;

Gelet op het Ministerieel besluit van 1/10/2010 tot vaststelling van de modellen en de

nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de

rekeningstelsels van de gemeenten;

Gelet op de omzendbrief 2013/4 van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur dd.

22/3/2013 betreffende de instructies voor het opstellen van de meerjarenplannen (2014-2019) en budgetten van de gemeenten;

Overwegende dat de budgetwijziging 2019/01 past in het meerjarenplan 2019;

 

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering dd. 25/6/2010 betreffende de beleids- en

beheerscyclus van de gemeenten;

Gelet op het Ministerieel besluit van 1/10/2010 tot vaststelling van de modellen en de

nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de

rekeningstelsels van de gemeenten;

Gelet op de omzendbrief 2013/4 van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur dd.

22/3/2013 betreffende de instructies voor het opstellen van de meerjarenplannen (2014-2019) en budgetten van de gemeenten;

Overwegende dat de budgetwijziging 2019/01 past in het meerjarenplan 2019;

 

BESLIST:eenparig.
 

Enig artikel - De gemeenteraad keurt de budgetwijziging 2019-01 zoals in bijlage goed

als volgt:

 

Exploitatie

ontvangsten

22.803.092

 

uitgaven

21.485.632

 

saldo

1.317.460

 

 

 

Investeringen

ontvangsten

5.998.032

 

uitgaven

18.203.470

 

saldo

-12.205.438

 

 

 

Andere

ontvangsten

50.000

 

uitgaven

0

 

saldo

50.000

 

 

 

Budgettair resultaat boekjaar

 

-10.837.979

Gecumuleerd budgettair resultaat vorig boekjaar

 

14.366.423

Gecumuleerd budgettair resultaat

 

3.528.444

Bestemde gelden

 

3.412.098

Resultaat op kasbasis

 

116.346

 

 

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

7.Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze inzake bestek 2019029 - Aanstellen van een ontwerper voor het opmaken van een nieuw logo en een duurzame huisstijl voor gemeente Kasterlee.

 

Dit agendapunt werd uitgesteld naar een andere zitting.

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

8.Burgemeestersconvenant 2030 en het streekproject Kempen2030

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur;

Gelet op het Burgemeestersconvenant, een initiatief van de Europese Commissie, waarin lokale en regionale overheden deelnemen door vrijwillig te beloven acties te ondernemen om tegen 2030 de EU-doelstelling te halen om 40 % minder broeikasgassen uit te stoten. De ondertekenaars beloven een gezamenlijke aanpak te implementeren die de klimaatverandering moet tegengaan en maatregelen te treffen om met de effecten ervan om te gaan (http://www.burgemeestersconvenant.eu). De ondertekenaars verbinden zich ertoe om binnen de twee jaar na de bekrachtiging van hun ondertekening door de gemeenteraad, een energie- en klimaatactieplan op te maken met de voornaamste acties die ze willen uitvoeren. In dat plan wordt een CO2-inventaris voorzien om de acties die klimaatverandering tegen gaan op te volgen, en een Klimaatrisico- en Kwetsbaarheidsanalyse. Intussen telt het Burgemeestersconvenant meer dan 7000 lokale en regionale overheden verspreid over 57 landen;

Gelet op de beslissing van de Gemeenteraad d.d. 25 februari 2014 tot het ondertekenen van het Burgemeestersconvenant met doelstellingen tot 2020;

Gelet op Kempen2020, het streekproject dat sinds 2014 bij IOK en alle 29 Kempense gemeentebesturen binnen de IOK-regio een lokaal en regionaal energie- en klimaatbeleid op de rails heeft gezet;

Gelet op Kempen2030, het door IOK gecoördineerd streekproject dat kadert binnen het vernieuwde Burgemeestersconvenant voor klimaat en energie en aldus dezelfde visie, doelen en ambities deelt. Kempen2030 wil, als opvolger van Kempen2020 en met 2030 als nieuwe horizon, een volgende, logische stap zijn in het concretiseren van één gezamenlijke visie op vlak van energie en klimaat onder alle 29 Kempense lokale besturen;

Gelet op het gemeentelijk bestuursakkoord waarin benadrukt wordt het klimaatbeleid enerzijds te richten op maatregelen om de CO2-uitstoot terug te dringen in uitvoering van het burgemeestersconvenant en anderzijds op maatregelen om de gevolgen van een veranderend klimaat, zoals langdurige droogte, op te vangen;

Gelet op de principiële beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 26 augustus 2019 inzake het Burgemeestersconvenant 2030 en de engagementsverklaring Kempen2030;

Gelet op het feit dat IOK en de provincie Antwerpen door Europa erkend zijn als territoriaal coördinator van het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie;

Gelet op het verbintenisdocument betreffende het Europees initiatief inzake het Burgemeestersconvenant voor klimaat en energie;

Gelet op het meerpartijen-engagement Kempen2030, waarin ieder lokaal bestuur zich engageert tot een daadkrachtig lokaal klimaatbeleid en waarin de strategische partners van Kempen2030 expliciet hun engagement uitspreken om de lokale besturen vanuit een gecoördineerd partnerschap in de ambities van het Burgemeestersconvenant te ondersteunen;

Gelet op het feit dat het meerpartijen-engagement Kempen2030 vertrekt vanuit een strategisch partnerschap bestaande uit de 29 Kempense gemeentebesturen, IOK, provincie Antwerpen, Kamp C, Rurant, Fluvius, VITO, Voka Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen en de Boerenbond en dat dit partnerschap nog kan groeien;

Overwegende dat klimaatverandering één van de grootste wereldwijde uitdagingen van onze tijd vormt die actie en samenwerking vereist tussen lokale, regionale en nationale overheden over de hele wereld;

Overwegende dat lokale overheden de belangrijkste autoriteiten voor de energietransitie en de strijd tegen klimaatverandering zijn op het bestuursniveau dat het dichtst bij de burgers staat;

Overwegende dat de beperking van en aanpassing aan klimaatverandering meerdere voordelen kan opleveren voor het milieu, de samenleving en de economie. Als deze samen worden aangepakt, bieden zij nieuwe kansen om duurzame lokale ontwikkeling te bevorderen. Dit omvat de opbouw van inclusieve, klimaatbestendige, energie-efficiënte gemeenschappen, de verbetering van de levenskwaliteit, de stimulering van investeringen en innovatie, de bevordering van de lokale economie en het scheppen van banen, de versterking van de betrokkenheid van en de samenwerking tussen belanghebbenden;

Overwegende dat lokale oplossingen voor energie- en klimaatuitdagingen helpen om veilige, duurzame, concurrerende en betaalbare energie te bieden aan burgers en zo bij te dragen aan een lagere energieafhankelijkheid en de bescherming van kwetsbare consumenten;

Overwegende dat alle ondertekenaars van het Burgemeestersconvenant een gemeenschappelijke visie delen voor 2050 met:

         koolstofvrije gebieden, om er zo toe bij te dragen dat de gemiddelde opwarming van de aarde ruim onder 2 °C blijft ten opzichte van de pre-industriële niveaus, in overeenstemming met de internationale klimaatovereenkomst van COP 21 die in december 2015 is gesloten in Parijs;

         veerkrachtiger gebieden, om zo voorbereidingen te treffen tegen de onvermijdelijke negatieve gevolgen van klimaatverandering;

         universele toegang tot zekere, duurzame en betaalbare energiediensten voor iedereen, om zo de levenskwaliteit te verhogen en de energiezekerheid te verbeteren;

Overwegende dat tal van Europese en Vlaamse fondsen zich richten op ondersteuning van energie- en klimaatbeleid;

Overwegende dat de ondertekening van het Burgemeestersconvenant een essentiële voorwaarde kan zijn om beroep te kunnen doen op Vlaamse en Europese fondsen;

Overwegende dat het gemeentebestuur voor het verwezenlijken van de ambities van het Burgemeestersconvenant, beroep kan doen op de ondersteuning van het partnerschap binnen het streekproject Kempen2030, zoals omschreven in het meerpartijen-engagement Kempen2030;

Overwegende dat dit aanbod van ondersteuning door het partnerschap geconcretiseerd zal worden in een overzichtelijke, dynamische menukaart Kempen2030;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur;

Gelet op het Burgemeestersconvenant, een initiatief van de Europese Commissie, waarin lokale en regionale overheden deelnemen door vrijwillig te beloven acties te ondernemen om tegen 2030 de EU-doelstelling te halen om 40 % minder broeikasgassen uit te stoten. De ondertekenaars beloven een gezamenlijke aanpak te implementeren die de klimaatverandering moet tegengaan en maatregelen te treffen om met de effecten ervan om te gaan (http://www.burgemeestersconvenant.eu). De ondertekenaars verbinden zich ertoe om binnen de twee jaar na de bekrachtiging van hun ondertekening door de gemeenteraad, een energie- en klimaatactieplan op te maken met de voornaamste acties die ze willen uitvoeren. In dat plan wordt een CO2-inventaris voorzien om de acties die klimaatverandering tegen gaan op te volgen, en een Klimaatrisico- en Kwetsbaarheidsanalyse. Intussen telt het Burgemeestersconvenant meer dan 7000 lokale en regionale overheden verspreid over 57 landen;

Gelet op de beslissing van de Gemeenteraad d.d. 25 februari 2014 tot het ondertekenen van het Burgemeestersconvenant met doelstellingen tot 2020;

Gelet op Kempen2020, het streekproject dat sinds 2014 bij IOK en alle 29 Kempense gemeentebesturen binnen de IOK-regio een lokaal en regionaal energie- en klimaatbeleid op de rails heeft gezet;

Gelet op Kempen2030, het door IOK gecoördineerd streekproject dat kadert binnen het vernieuwde Burgemeestersconvenant voor klimaat en energie en aldus dezelfde visie, doelen en ambities deelt. Kempen2030 wil, als opvolger van Kempen2020 en met 2030 als nieuwe horizon, een volgende, logische stap zijn in het concretiseren van één gezamenlijke visie op vlak van energie en klimaat onder alle 29 Kempense lokale besturen;

Gelet op het gemeentelijk bestuursakkoord waarin benadrukt wordt het klimaatbeleid enerzijds te richten op maatregelen om de CO2-uitstoot terug te dringen in uitvoering van het burgemeestersconvenant en anderzijds op maatregelen om de gevolgen van een veranderend klimaat, zoals langdurige droogte, op te vangen;

Gelet op de principiële beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 26 augustus 2019 inzake het Burgemeestersconvenant 2030 en de engagementsverklaring Kempen2030;

Gelet op het feit dat IOK en de provincie Antwerpen door Europa erkend zijn als territoriaal coördinator van het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie;

Gelet op het verbintenisdocument betreffende het Europees initiatief inzake het Burgemeestersconvenant voor klimaat en energie;

Gelet op het meerpartijen-engagement Kempen2030, waarin ieder lokaal bestuur zich engageert tot een daadkrachtig lokaal klimaatbeleid en waarin de strategische partners van Kempen2030 expliciet hun engagement uitspreken om de lokale besturen vanuit een gecoördineerd partnerschap in de ambities van het Burgemeestersconvenant te ondersteunen;

Gelet op het feit dat het meerpartijen-engagement Kempen2030 vertrekt vanuit een strategisch partnerschap bestaande uit de 29 Kempense gemeentebesturen, IOK, provincie Antwerpen, Kamp C, Rurant, Fluvius, VITO, Voka Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen en de Boerenbond en dat dit partnerschap nog kan groeien;

Overwegende dat klimaatverandering één van de grootste wereldwijde uitdagingen van onze tijd vormt die actie en samenwerking vereist tussen lokale, regionale en nationale overheden over de hele wereld;

Overwegende dat lokale overheden de belangrijkste autoriteiten voor de energietransitie en de strijd tegen klimaatverandering zijn op het bestuursniveau dat het dichtst bij de burgers staat;

Overwegende dat de beperking van en aanpassing aan klimaatverandering meerdere voordelen kan opleveren voor het milieu, de samenleving en de economie. Als deze samen worden aangepakt, bieden zij nieuwe kansen om duurzame lokale ontwikkeling te bevorderen. Dit omvat de opbouw van inclusieve, klimaatbestendige, energie-efficiënte gemeenschappen, de verbetering van de levenskwaliteit, de stimulering van investeringen en innovatie, de bevordering van de lokale economie en het scheppen van banen, de versterking van de betrokkenheid van en de samenwerking tussen belanghebbenden;

Overwegende dat lokale oplossingen voor energie- en klimaatuitdagingen helpen om veilige, duurzame, concurrerende en betaalbare energie te bieden aan burgers en zo bij te dragen aan een lagere energieafhankelijkheid en de bescherming van kwetsbare consumenten;

Overwegende dat alle ondertekenaars van het Burgemeestersconvenant een gemeenschappelijke visie delen voor 2050 met:

         koolstofvrije gebieden, om er zo toe bij te dragen dat de gemiddelde opwarming van de aarde ruim onder 2 °C blijft ten opzichte van de pre-industriële niveaus, in overeenstemming met de internationale klimaatovereenkomst van COP 21 die in december 2015 is gesloten in Parijs;

         veerkrachtiger gebieden, om zo voorbereidingen te treffen tegen de onvermijdelijke negatieve gevolgen van klimaatverandering;

         universele toegang tot zekere, duurzame en betaalbare energiediensten voor iedereen, om zo de levenskwaliteit te verhogen en de energiezekerheid te verbeteren;

Overwegende dat tal van Europese en Vlaamse fondsen zich richten op ondersteuning van energie- en klimaatbeleid;

Overwegende dat de ondertekening van het Burgemeestersconvenant een essentiële voorwaarde kan zijn om beroep te kunnen doen op Vlaamse en Europese fondsen;

Overwegende dat het gemeentebestuur voor het verwezenlijken van de ambities van het Burgemeestersconvenant, beroep kan doen op de ondersteuning van het partnerschap binnen het streekproject Kempen2030, zoals omschreven in het meerpartijen-engagement Kempen2030;

Overwegende dat dit aanbod van ondersteuning door het partnerschap geconcretiseerd zal worden in een overzichtelijke, dynamische menukaart Kempen2030;

 

BESLIST:eenparig.
 

Artikel 1 - De gemeenteraad beslist om als gemeente het Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie (Covenant of Mayors for Climate & Energy) te ondertekenen, en neemt kennis van bijhorende engagementen. De gemeenteraad geeft hierbij het mandaat aan de burgemeester om het toetredingsformulier te ondertekenen.

 

Art. 2 - De gemeenteraad beslist om als gemeente het meerpartijen-engagement Kempen2030 te ondertekenen, en neemt kennis van bijhorende engagementen.

 

Art. 3 - Een afschrift van deze beslissing, het ondertekende toetredingsformulier en het ondertekende meerpartijen-engagement worden per mail bezorgd aan IOK – annick.sprengers@iok.be.

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

9.Goedkeuring van de ontruiming van een deel van de begraafplaats Kasterlee.

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op artikelen 119, 119bis, 133 en 135, §2 van de Nieuwe Gemeentewet;

Gelet op a rtikelen 15bis, §2, tweede lid, 23bis en 32 van de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging;

Gelet op het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, gewijzigd bij het decreet van 10 november 2005, het decreet van 18 april 2008, de decreten van 9 december 2011, het decreet van 22 februari 2013 en het decreet van 28 maart 2014;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 mei 2004 tot organisatie, inrichting en beheer van begraafplaatsen en crematoria, gewijzigd bij het besluit van 2 december 2005;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 21 oktober 2005 tot bepaling van de voorwaarden waaraan een doodskist of ander lijkomhulsel moet beantwoorden;

Gelet op de omzendbrief BA-2006/03 betreffende de toepassing van het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging en de uitvoeringsbesluiten;

Overwegende dat er noodzakelijk is om een deel van de begraafplaats in Kasterlee te ontruimen en her in  te richten voor realisatie van een urneveld en rijbegraving;

 

 

Gelet op artikelen 119, 119bis, 133 en 135, §2 van de Nieuwe Gemeentewet;

Gelet op a rtikelen 15bis, §2, tweede lid, 23bis en 32 van de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging;

Gelet op het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, gewijzigd bij het decreet van 10 november 2005, het decreet van 18 april 2008, de decreten van 9 december 2011, het decreet van 22 februari 2013 en het decreet van 28 maart 2014;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 14 mei 2004 tot organisatie, inrichting en beheer van begraafplaatsen en crematoria, gewijzigd bij het besluit van 2 december 2005;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 21 oktober 2005 tot bepaling van de voorwaarden waaraan een doodskist of ander lijkomhulsel moet beantwoorden;

Gelet op de omzendbrief BA-2006/03 betreffende de toepassing van het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging en de uitvoeringsbesluiten;

Overwegende dat er noodzakelijk is om een deel van de begraafplaats in Kasterlee te ontruimen en her in  te richten voor realisatie van een urneveld en rijbegraving;

 

 

BESLIST:eenparig.
 

Artikel 1 - De ontruiming van vak A en B (oudste graven zijde St. Jozefstraat) op de begraafplaats van Kasterlee wordt goedgekeurd.

 

Art. 2 - Opdracht te geven aan de dienst mobiliteit voor opstart van de procedure voor ontknekeling.

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

10.Goedkeuring aanpassing lokaal toewijzingsreglement

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op artikel 57 van het Gemeentedecreet en artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet;

 

Gelet op het Decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, in het bijzonder artikel 95, §1, 3de lid, waarin bepaald wordt dat bij de toewijzing van sociale huurwoningen rekening moet gehouden worden met de bijzondere doelstellingen van het Vlaamse Woonbeleid, zoals opgenomen in artikel 4, §2 van de Vlaamse Wooncode, en dat het toewijzingsreglement een lokale invulling kan geven aan de prioriteiten en toewijzingsregels die de Vlaamse regering vaststelt;

 

Gelet op het Besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 tot reglementering van het sociale huurstelsel ter uitvoering van titel VII van de Vlaamse Wooncode (kaderbesluit Sociale Huur), in het bijzonder artikel 26 tot en met 29;

 

Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen d.d. 2 maart 2009 waarbij het college van burgemeester en schepenen beslist heeft om een specifiek toewijzingsreglement voor de gemeente Kasterlee op te maken;

 

Gelet op het lokaal toewijzingsreglement, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad d.d. 27 oktober 2009 en de gedeeltelijke goedkeuring (met uitzondering van de doelgroep 'ouderen') hiervan door de minister d.d. 2 april 2010 voor het gedeelte 'lokale binding' en de doelgroep 'personen met een handicap';

 

Gelet op de aanpassing van het lokaal toewijzingsreglement voor de doelgroep ouderen, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad d.d. 22 juni 2010 en de goedkeuring hiervan door de minister d.d. 5 oktober 2010;

 

Gelet op de aanpassing van het lokaal toewijzingsreglement voor de doelgroep ouderen, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad d.d. 23 juni 2015 en de goedkeuring hiervan door de minister d.d. 5 oktober 2015;

 

Gelet op het feit dat de gemeente participeert aan het project Kempens Woonplatform, en dat vanuit dit project ondersteuning geboden kan worden bij de aanpassing van het lokaal toewijzingsreglement;

 

Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen d.d. 21 januari 2019 tot goedkeuring van de aanpassing van het lokaal toewijzingsreglement door toevoeging van 2 woningen in het project Geelsebaan voor de doelgroep 'personen met een handicap en voor de aanpassing van de definitie van deze doelgroep aan de huidige wetgeving;

 

Overwegende dat het lokaal woonoverleg op 21 februrai 2019 voornoemde vraag heeft besproken en hieruit blijkt dat het lokaal woonoverleg het lokaal toewijzingsreglement voor de doelgroep 'personen met een handicap' wenst aan te passen;

 

Overwegende dat alle relevante lokale huisvestings- en welzijnsactoren betrokken moeten worden bij de opmaak van het lokaal toewijzingsreglement;

 

Overwegende dat alle relevante lokale huisvestings- en welzijnsactoren vertegenwoordigd zijn in het lokaal woonoverleg;

 

 

Gelet op artikel 57 van het Gemeentedecreet en artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet;

 

Gelet op het Decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, in het bijzonder artikel 95, §1, 3de lid, waarin bepaald wordt dat bij de toewijzing van sociale huurwoningen rekening moet gehouden worden met de bijzondere doelstellingen van het Vlaamse Woonbeleid, zoals opgenomen in artikel 4, §2 van de Vlaamse Wooncode, en dat het toewijzingsreglement een lokale invulling kan geven aan de prioriteiten en toewijzingsregels die de Vlaamse regering vaststelt;

 

Gelet op het Besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 tot reglementering van het sociale huurstelsel ter uitvoering van titel VII van de Vlaamse Wooncode (kaderbesluit Sociale Huur), in het bijzonder artikel 26 tot en met 29;

 

Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen d.d. 2 maart 2009 waarbij het college van burgemeester en schepenen beslist heeft om een specifiek toewijzingsreglement voor de gemeente Kasterlee op te maken;

 

Gelet op het lokaal toewijzingsreglement, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad d.d. 27 oktober 2009 en de gedeeltelijke goedkeuring (met uitzondering van de doelgroep 'ouderen') hiervan door de minister d.d. 2 april 2010 voor het gedeelte 'lokale binding' en de doelgroep 'personen met een handicap';

 

Gelet op de aanpassing van het lokaal toewijzingsreglement voor de doelgroep ouderen, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad d.d. 22 juni 2010 en de goedkeuring hiervan door de minister d.d. 5 oktober 2010;

 

Gelet op de aanpassing van het lokaal toewijzingsreglement voor de doelgroep ouderen, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad d.d. 23 juni 2015 en de goedkeuring hiervan door de minister d.d. 5 oktober 2015;

 

Gelet op het feit dat de gemeente participeert aan het project Kempens Woonplatform, en dat vanuit dit project ondersteuning geboden kan worden bij de aanpassing van het lokaal toewijzingsreglement;

 

Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen d.d. 21 januari 2019 tot goedkeuring van de aanpassing van het lokaal toewijzingsreglement door toevoeging van 2 woningen in het project Geelsebaan voor de doelgroep 'personen met een handicap en voor de aanpassing van de definitie van deze doelgroep aan de huidige wetgeving;

 

Overwegende dat het lokaal woonoverleg op 21 februrai 2019 voornoemde vraag heeft besproken en hieruit blijkt dat het lokaal woonoverleg het lokaal toewijzingsreglement voor de doelgroep 'personen met een handicap' wenst aan te passen;

 

Overwegende dat alle relevante lokale huisvestings- en welzijnsactoren betrokken moeten worden bij de opmaak van het lokaal toewijzingsreglement;

 

Overwegende dat alle relevante lokale huisvestings- en welzijnsactoren vertegenwoordigd zijn in het lokaal woonoverleg;

 

 

BESLIST:eenparig.
 

Artikel 1 - De gemeenteraad gaat akkoord met de aanpassingen aan het lokaal toewijzingsreglement, inclusief doelgroepenplan, volgens de voorwaarden opgelegd door de minister van wonen d.d. 5 oktober 2015, en met de aanpassingen aan de doelgroep 'personen met een handicap' voor de gemeente Kasterlee, en aan de definitie van deze doelgroep.

 

Art. 2 - Het volledige dossier met de voorgestelde aanpassingen wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de bevoegde minister.

 

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Punt bijlagen/links LTR_Kasterlee - aanpassing.pdf Download
Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

11.Verkaveling A20199: Klaus Raeymaekers, Pastoriestraat 14, 2340 Beerse. Het eigendom is gelegen te Kasterlee, 1e afdeling, Berkenlaan, sectie G nr. 327 L. Kennisname van en goedkeuring van de gratis grondafstand binnen de voorgestelde rooilijn.

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op de verkavelingsaanvraag A20199: Klaus Raeymaekers, Pastoriestraat 14, 2340 Beerse. Het eigendom is gelegen te Kasterlee, 1e afdeling, Berkenlaan, sectie G, nrs. 327 L.

 

Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en latere wijzigingen.

Inzonderheid volgende artikelen uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening: artikelen 4.2.15, 4.2.16, 4.2.17 en 4.2.20.

 

Gelet op het rooilijnplan van de Berkenlaan MB d.d. 8/7/1983.

 

Overwegende dat de gemeenteraad de grond gelegen, thans ten kadaster gekend onder Kasterlee, 1e afdeling, Berkenlaan, sectie G, nr. 327 L, zoals aangeduid op het plan opgemaakt door landmeter Raeymaekers, zijnde 94m², dient goed te keuren voor openbaar nut, ter opname van de openbare wegenis in het openbaar domein van de gemeente Kasterlee.

 

Gelet op de verkavelingsaanvraag A20199: Klaus Raeymaekers, Pastoriestraat 14, 2340 Beerse. Het eigendom is gelegen te Kasterlee, 1e afdeling, Berkenlaan, sectie G, nrs. 327 L.

 

Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en latere wijzigingen.

Inzonderheid volgende artikelen uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening: artikelen 4.2.15, 4.2.16, 4.2.17 en 4.2.20.

 

Gelet op het rooilijnplan van de Berkenlaan MB d.d. 8/7/1983.

 

Overwegende dat de gemeenteraad de grond gelegen, thans ten kadaster gekend onder Kasterlee, 1e afdeling, Berkenlaan, sectie G, nr. 327 L, zoals aangeduid op het plan opgemaakt door landmeter Raeymaekers, zijnde 94m², dient goed te keuren voor openbaar nut, ter opname van de openbare wegenis in het openbaar domein van de gemeente Kasterlee.

 

BESLIST:eenparig.
 

Artikel 1 - De gemeenteraad neemt kennis van de verkaveling A20199: Klaus Raeymaekers, Pastoriestraat 14, 2340 Beerse. Het eigendom is gelegen te Kasterlee, 1e afdeling, Berkenlaan, sectie G, nr. 327 L.

 

Art. 2 - De kosteloze overdracht van de grond gelegen, thans ten kadaster gekend onder Kasterlee, 1e afdeling, Berkenlaan, sectie G, nr. 327 L, zoals aangeduid op het plan opgemaakt door landmeter Raeymaekers, zijnde 94m², wordt goedgekeurd voor openbaar nut, ter opname van de openbare wegenis in het openbaar domein van de gemeente Kasterlee.

 

Art. 3 - Aan het college van burgemeester en schepenen opdracht te geven alles te doen wat nodig mocht blijken tot uitvoering van dit besluit. De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om de akte en alle erop betrekking hebbende stukken namens de gemeente Kasterlee te ondertekenen.

 

Art. 4 - Alle kosten verbonden aan deze overdracht, inclusief aktekosten, zijn ten laste van de verkavelaar.

 

Art. 5 - Deze overdracht wordt in hoofde van de gemeente aanvaard onder de bindende voorwaarde van het bekomen van de goedkeuring door haar toezichthoudende overheden te weten: het niet-uitoefenen van het gewoon administratief toezicht (schorsing- en vernietigingsbevoegdheid).

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

12.Verkaveling A201911: Walter Hermans, Koekoekstraat 27, 2460 Kasterlee. Het eigendom is gelegen te Kasterlee, 2de afdeling, Koekoekstraat - Villapark, sectie D nr. 223 e29, 223 f29. Kennisname van en goedkeuring van de gratis grondafstand binnen de voorgestelde rooilijn.

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op de verkavelingsaanvraag A201911: Walter Hermans, Koekoekstraat 27, 2460 Kasterlee. Het eigendom is gelegen te Kasterlee, 2de afdeling, Koekoekstraat - Villapark, sectie D, nr. 223 e29, 223 f29.

 

Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en latere wijzigingen.

Inzonderheid volgende artikelen uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening: artikelen 4.2.15, 4.2.16, 4.2.17 en 4.2.20.

 

Overwegende dat de gemeenteraad de grond gelegen, thans ten kadaster gekend onder Kasterlee, 2de afdeling, Koekoekstraat - Villapark, sectie D, nr. 223 e29, 223 f29, zoals aangeduid op het plan opgemaakt door landmeter Alain Schuermans, zijnde 260,48m², dient goed te keuren voor openbaar nut, ter opname van de openbare wegenis in het openbaar domein van de gemeente Kasterlee.

 

Gelet op de verkavelingsaanvraag A201911: Walter Hermans, Koekoekstraat 27, 2460 Kasterlee. Het eigendom is gelegen te Kasterlee, 2de afdeling, Koekoekstraat - Villapark, sectie D, nr. 223 e29, 223 f29.

 

Gelet op de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en latere wijzigingen.

Inzonderheid volgende artikelen uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening: artikelen 4.2.15, 4.2.16, 4.2.17 en 4.2.20.

 

Overwegende dat de gemeenteraad de grond gelegen, thans ten kadaster gekend onder Kasterlee, 2de afdeling, Koekoekstraat - Villapark, sectie D, nr. 223 e29, 223 f29, zoals aangeduid op het plan opgemaakt door landmeter Alain Schuermans, zijnde 260,48m², dient goed te keuren voor openbaar nut, ter opname van de openbare wegenis in het openbaar domein van de gemeente Kasterlee.

 

BESLIST:eenparig.
 

Artikel 1 - De gemeenteraad neemt kennis van de verkaveling A201911: Walter Hermans, Koekoekstraat 27, 2460 Kasterlee. Het eigendom is gelegen te Kasterlee, 2de afdeling, Koekoekstraat - Villapark, sectie D, nr. 223 e29, 223 f29.

 

Art. 2 - De kosteloze overdracht van de grond gelegen, thans ten kadaster gekend onder Kasterlee, 2de afdeling, Koekoekstraat - Villapark, sectie D, nr. 223 e29, 223 f29, zoals aangeduid op het plan opgemaakt door landmeter Alain Schuermans, zijnde 260,48m², wordt goedgekeurd voor openbaar nut, ter opname van de openbare wegenis in het openbaar domein van de gemeente Kasterlee.

 

Art. 3 - Aan het college van burgemeester en schepenen opdracht te geven alles te doen wat nodig mocht blijken tot uitvoering van dit besluit. De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd om de akte en alle erop betrekking hebbende stukken namens de gemeente Kasterlee te ondertekenen.

 

Art. 4 - Alle kosten verbonden aan deze overdracht, inclusief aktekosten, zijn ten laste van de verkavelaar.

 

Art. 5 - Deze overdracht wordt in hoofde van de gemeente aanvaard onder de bindende voorwaarde van het bekomen van de goedkeuring door haar toezichthoudende overheden te weten: het niet-uitoefenen van het gewoon administratief toezicht (schorsing- en vernietigingsbevoegdheid).

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

13.Vrije Tijd / Cultuur: goedkeuring verlenging projectvereniging Erfgoed Noorderkempen en uitbreiding deelwerking cultuur

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op de oprichting door de gemeenten Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar van dd. 3 december 2003 van een projectvereniging met de naam ‘Archeologische dienst Antwerpse Kempen’ (Pv AdAK);

 

Gelet op de gemeenteraadsbeslissingen van de gemeenten Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar dd. november/december 2007 houdende de goedkeuring tot verlenging van de Pv AdAK met 6 jaar;

 

Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van de Pv ENK dd. 9 december 2008 houdende de omvorming van de Pv AdAK tot de projectvereniging ENK en de goedkeuring van de nieuwe statuten;

 

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van Kasterlee dd. 22 september 2009 om toe te treden tot projectvereniging Erfgoed Noorderkempen en de goedkeuring van de statuten;

 

Gelet op artikel 4 van de statuten van de Pv ENK houdende de duur en wijze van de verlenging van de projectvereniging;

 

Gelet op de beslissing van de raad van bestuur dd. 23 augustus 2019 om de projectvereniging te verlengen voor een periode van 6 jaar;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;

 

Gelet op het Cultureel Erfgoeddecreet van 24 februari 2017;

 

Gelet op het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013;

 

Gelet op het Bovenlokaal Cultuurdecreet van 15 juni 2018;

 

Overwegende dat de vereniging tot doel heeft te zorgen voor het behoud, beheer, onderzoek en ontsluiting van het onroerend en cultureel erfgoed op het grondgebied van de deelnemende gemeenten. De vereniging staat tevens in voor het opbouwen, delen en uitwisselen van kennis en expertise rond cultuur en erfgoed. Ze heeft voor dit doel 3 deelwerkingen uitgebouwd, namelijk de deelwerking cultureel erfgoed, de deelwerking onroerend erfgoed en de deelwerking archief;

 

Overwegende dat het mandaat van de projectvereniging afloopt op 31/12/2019;

 

Overwegende dat er voor de deelwerking cultureel erfgoed nog een lopend convenant is tot 31/12/2020;

 

Overwegende dat de deelwerking cultureel erfgoed bij de Vlaamse Gemeenschap een nieuw convenant dient aan te vragen voor de periode 2021-2026. De Vlaamse Gemeenschap beoordeelt een convenant o.a. op de lokale gedragenheid, en een verlenging van de projectvereniging met 6 jaar toont deze gedragenheid aan;

 

Overwegende dat er voor de deelwerking onroerend erfgoed nog een lopende samenwerkingsovereenkomst is tot 31/12/2020;

 

Overwegende dat de deelwerking onroerend erfgoed een nieuwe samenwerkingsovereenkomst dient aan te gaan met de Vlaamse overheid voor de periode 2021-2026. Een voorwaarde voor de erkenning van een IOED is een intergemeentelijke samenwerking van de deelnemende gemeenten volgens het decreet lokaal bestuur, zoals een projectvereniging;

 

Overwegende dat er binnen het bovenlokaal cultuurdecreet projectsubsidies voor bovenlokale cultuurprojecten aangevraagd kunnen worden en dat deze het gemakkelijkst aan te vragen zijn binnen een intergemeentelijk samenwerkingsverband;

 

Overwegende dat aan toetreding tot de deelwerking bovenlokale cultuurwerking geen financiële gevolgen verbonden zijn. Binnen de subsidieaanvragen dient wel rekening te worden gehouden met een autonome werking van deze deelwerking;

 

Gelet op de oprichting door de gemeenten Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar van dd. 3 december 2003 van een projectvereniging met de naam ‘Archeologische dienst Antwerpse Kempen’ (Pv AdAK);

 

Gelet op de gemeenteraadsbeslissingen van de gemeenten Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar dd. november/december 2007 houdende de goedkeuring tot verlenging van de Pv AdAK met 6 jaar;

 

Gelet op de beslissing van de raad van bestuur van de Pv ENK dd. 9 december 2008 houdende de omvorming van de Pv AdAK tot de projectvereniging ENK en de goedkeuring van de nieuwe statuten;

 

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van Kasterlee dd. 22 september 2009 om toe te treden tot projectvereniging Erfgoed Noorderkempen en de goedkeuring van de statuten;

 

Gelet op artikel 4 van de statuten van de Pv ENK houdende de duur en wijze van de verlenging van de projectvereniging;

 

Gelet op de beslissing van de raad van bestuur dd. 23 augustus 2019 om de projectvereniging te verlengen voor een periode van 6 jaar;

 

Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017;

 

Gelet op het Cultureel Erfgoeddecreet van 24 februari 2017;

 

Gelet op het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013;

 

Gelet op het Bovenlokaal Cultuurdecreet van 15 juni 2018;

 

Overwegende dat de vereniging tot doel heeft te zorgen voor het behoud, beheer, onderzoek en ontsluiting van het onroerend en cultureel erfgoed op het grondgebied van de deelnemende gemeenten. De vereniging staat tevens in voor het opbouwen, delen en uitwisselen van kennis en expertise rond cultuur en erfgoed. Ze heeft voor dit doel 3 deelwerkingen uitgebouwd, namelijk de deelwerking cultureel erfgoed, de deelwerking onroerend erfgoed en de deelwerking archief;

 

Overwegende dat het mandaat van de projectvereniging afloopt op 31/12/2019;

 

Overwegende dat er voor de deelwerking cultureel erfgoed nog een lopend convenant is tot 31/12/2020;

 

Overwegende dat de deelwerking cultureel erfgoed bij de Vlaamse Gemeenschap een nieuw convenant dient aan te vragen voor de periode 2021-2026. De Vlaamse Gemeenschap beoordeelt een convenant o.a. op de lokale gedragenheid, en een verlenging van de projectvereniging met 6 jaar toont deze gedragenheid aan;

 

Overwegende dat er voor de deelwerking onroerend erfgoed nog een lopende samenwerkingsovereenkomst is tot 31/12/2020;

 

Overwegende dat de deelwerking onroerend erfgoed een nieuwe samenwerkingsovereenkomst dient aan te gaan met de Vlaamse overheid voor de periode 2021-2026. Een voorwaarde voor de erkenning van een IOED is een intergemeentelijke samenwerking van de deelnemende gemeenten volgens het decreet lokaal bestuur, zoals een projectvereniging;

 

Overwegende dat er binnen het bovenlokaal cultuurdecreet projectsubsidies voor bovenlokale cultuurprojecten aangevraagd kunnen worden en dat deze het gemakkelijkst aan te vragen zijn binnen een intergemeentelijk samenwerkingsverband;

 

Overwegende dat aan toetreding tot de deelwerking bovenlokale cultuurwerking geen financiële gevolgen verbonden zijn. Binnen de subsidieaanvragen dient wel rekening te worden gehouden met een autonome werking van deze deelwerking;

 

BESLIST:eenparig.
 

Artikel 1  - de Projectvereniging Erfgoed Noorderkempen te verlengen voor een periode van 6 jaar.

 

Art. 2 -  om de oprichting van een nieuwe deelwerking bovenlokale cultuurwerking binnen Projectvereniging Erfgoed Noorderkempen goed te keuren.

 

Art. 3 -  om toe te treden tot de deelwerking bovenlokale cultuurwerking.

 

Art. 4  - de bij onderhavige beslissing gevoegde statuten van de Projectvereniging Erfgoed Noorderkempen goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

14.Toegevoegd agendapunt / aanvulling en wijziging van de modelstatuten voor de nieuwe adviesraden

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op onderstaande toelichting door raadslid Bart Sas;

 

Als gemeentebestuur willen we de participatie door onze burgers zoveel mogelijk bevorderen. Zoals bepaald in het Bestuursdecreet is het aan de gemeenteraad om hieromtrent een beleid uit te stippelen.

 

Op die participatie van burgers aan het beleid en de openheid van bestuur te versterken wordt een aanvulling en een wijziging aan de modelstatuten van de nieuwe adviesraden voorgesteld.

 

De modelstatuten bevatten momenteel niets over de mate van bekendmaking van de adviezen van een adviesraad. Het is in het belang van de adviesraad zelf en van de burgers dat de adviezen breed bekend worden gemaakt. Op die manier blijven burgers op de hoogte, is er een uitwisseling van informatie mogelijk met andere adviesorganen en overlegstructuren en wordt het werk van de adviesraden extra in de verf gezet. Het zal adviesraden ook stimuleren om goede onderbouwde en breed gedragen adviezen te formuleren. Naast de adviezen dienen ook de verslagen bekend te worden gemaakt aan de gemeenteraad.

 

De modelstatuten bepalen dat het college van burgemeester en schepenen eenzijdig een einde kan stellen aan het lidmaatschap van leden van een adviesraad. Dit gaat regelrecht in tegen het feit dat een adviesraad autonoom advies moet kunnen uitbrengen, los van inmenging van buitenaf. De beslissing om een lidmaatschap te beëindigen moet genomen worden door de adviesraad zelf op basis van criteria die zijn vastgelegd in het huishoudelijk reglement (bv. door niet meer te voldoen aan bepaalde voorwaarden of door een aantal niet-gemotiveerde afwezigheden).

 

 

 

 

Gelet op onderstaande toelichting door raadslid Bart Sas;

 

Als gemeentebestuur willen we de participatie door onze burgers zoveel mogelijk bevorderen. Zoals bepaald in het Bestuursdecreet is het aan de gemeenteraad om hieromtrent een beleid uit te stippelen.

 

Op die participatie van burgers aan het beleid en de openheid van bestuur te versterken wordt een aanvulling en een wijziging aan de modelstatuten van de nieuwe adviesraden voorgesteld.

 

De modelstatuten bevatten momenteel niets over de mate van bekendmaking van de adviezen van een adviesraad. Het is in het belang van de adviesraad zelf en van de burgers dat de adviezen breed bekend worden gemaakt. Op die manier blijven burgers op de hoogte, is er een uitwisseling van informatie mogelijk met andere adviesorganen en overlegstructuren en wordt het werk van de adviesraden extra in de verf gezet. Het zal adviesraden ook stimuleren om goede onderbouwde en breed gedragen adviezen te formuleren. Naast de adviezen dienen ook de verslagen bekend te worden gemaakt aan de gemeenteraad.

 

De modelstatuten bepalen dat het college van burgemeester en schepenen eenzijdig een einde kan stellen aan het lidmaatschap van leden van een adviesraad. Dit gaat regelrecht in tegen het feit dat een adviesraad autonoom advies moet kunnen uitbrengen, los van inmenging van buitenaf. De beslissing om een lidmaatschap te beëindigen moet genomen worden door de adviesraad zelf op basis van criteria die zijn vastgelegd in het huishoudelijk reglement (bv. door niet meer te voldoen aan bepaalde voorwaarden of door een aantal niet-gemotiveerde afwezigheden).

 

 

 

 

BESLIST:

Aangezien dit punt reeds behandeld werd samen met punt 4 'goedkeuring modelstatuten adviesraden' is er voor dit agendapunt geen besluitvorming meer gebeurd.

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

15.Toegevoegd agendapunt / tegengaan van het afvoeren van grondwater bij bouwwerken

 

De gemeenteraad,

 

Gelet op onderstaande toelichting door raadslid Bart Sas;

 

Iedereen heeft deze zomermaanden kunnen ervaren dat de klimaatverandering leidt tot extreem hoge temperaturen en lange periodes van aanhoudende droogte. Dit heeft serieuze gevolgen voor onze natuur, onze landbouw en brengt ook ons drinkwater in gevaar. Water dreigt een schaars goed te worden.

 

Toch stellen we vast dat bij veel bouwwerven in onze gemeente het opgepompte grondwater nog steeds in de riolering wordt geloosd. Vaak gaat het om duizenden liters grondwater. Het is verbijsterend dat zoiets nog steeds kan terwijl aan inwoners in periodes van droogte wordt gevraagd om zuinig om te springen met water.

 

Dit kan tegengegaan worden door via de omgevingsvergunning op te leggen dat het opgepompte water terug in het terrein of in een nabije gracht wordt gebracht. Op die manier wordt het niet afgevoerd maar kan het terug infilteren in de directe omgeving.

 

 

Gelet op onderstaande toelichting door raadslid Bart Sas;

 

Iedereen heeft deze zomermaanden kunnen ervaren dat de klimaatverandering leidt tot extreem hoge temperaturen en lange periodes van aanhoudende droogte. Dit heeft serieuze gevolgen voor onze natuur, onze landbouw en brengt ook ons drinkwater in gevaar. Water dreigt een schaars goed te worden.

 

Toch stellen we vast dat bij veel bouwwerven in onze gemeente het opgepompte grondwater nog steeds in de riolering wordt geloosd. Vaak gaat het om duizenden liters grondwater. Het is verbijsterend dat zoiets nog steeds kan terwijl aan inwoners in periodes van droogte wordt gevraagd om zuinig om te springen met water.

 

Dit kan tegengegaan worden door via de omgevingsvergunning op te leggen dat het opgepompte water terug in het terrein of in een nabije gracht wordt gebracht. Op die manier wordt het niet afgevoerd maar kan het terug infilteren in de directe omgeving.

 

 

BESLIST:2 stemmen ja: Bart Sas (Groen) en Stien Buts (Groen).
22 stemmen tegen: Ward Kennes (CD&V), Guy Van de Perre (CD&V), Gert Storms (CD&V), Walter Van Baelen (CD&V), Rob Guns (CD&V), Jeroen Van de Water (N-VA), Robby Diels (CD&V), Jan Biermans (CD&V), Tim Vanneste (N-VA), Rita Thijs (Open VLD), Loes Boonen (CD&V), Jo Van de Water (N-VA), Erwin Loos (CD&V), William Van der Vennet (CD&V), Jef Van Hemelen (Open VLD), Marleen Verbeek (CD&V), Koen Roefs (N-VA), Bart Van Ossel (N-VA), Marcel Van Mechelen (N-VA), Maria Van Laer (Vlaams Belang), Kris Goossens (N-VA) en Bieke Van Ballaer (CD&V).
 

Enig artikel - Onderstaand voorstel van beslissing wordt verworpen.

 

De gemeenteraad beslist om concrete maatregelen te nemen tegen de afvoer via de riolering van opgepompt grondwater bij bouwwerven. Het college wordt gevraagd om in omgevings-vergunningen de bepaling op te nemen dat opgepompt water in het terrein zelf of in een nabije gracht moet worden gebracht.

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

16.Intercommunales / Pidpa: goedkeuring agenda algemene vergadering 18 oktober 2019

 

De gemeenteraad,

 

Overwegende dat de algemene vergadering reeds op 18 oktober is, voor de volgende gemeenteraad;

 

Overwegende dat de gemeenteraad bij het begin van de zitting daarom unaniem geoordeeld heeft dit punt bij hoogdringendheid toe te voegen;

 

Overwegende dat de gemeente deelnemer is van de opdrachthoudende vereniging Pidpa;

 

Gelet op de statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa;

 

Gelet op het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018  (verder decreet Integraal Waterbeleid);

 

Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur (DLB), en meer bepaald artikel 423 DLB, waaruit blijkt dat een opdrachthoudende vereniging na afloop van de statutair bepaalde duur opeenvolgende keren verlengd kan worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan achttien jaar.

 

Overwegende dat artikel 5 van de statuten van Pidpa bepaalt dat de duur van de vereniging verstrijkt op 9 november 2019;

 

Overwegende dat op de laatste Algemene Vergadering voor het verstrijken van de duur  over de verlenging dient te worden beslissen, op basis van de daartoe genomen beslissingen van de deelnemers van de vereniging en onze gemeente dus een beslissing moet nemen aangaande de verlenging; 

 

Gelet op  de oproepingsbrief van Pidpa van 15 juli 2019 voor deelname aan de algemene vergadering van 18 oktober 2019 met het voorstel tot verlenging van de bestaansduur van de vereniging, met als bijlage het verlengingsdossier op basis waarvan onze gemeente kan besluiten om de deelneming in de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen.

Daarnaast werd er ook een voorstel van statutenwijziging overgemaakt betreffende de samenstelling van de adviescomités.  

 

In deze oproepingsbrief wordt volgende agenda van de algemene vergadering vermeld :

1.Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2.Verlenging Pidpa. 

3.Statutenwijziging - goedkeuring.

4.Benoemingen.

5.Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Gelet op de agenda van de algemene vergadering van Pidpa van 18 oktober 2019;

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om:

-Kennis te nemen van en goedkeuring te hechten aan het verlengingsdossier – houdende de argumenten om de deelneming van onze gemeente in de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen;

-Te verzoeken om over te gaan tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa;

-Te beslissen om over te gaan tot de verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa;

-Te beslissen om deelnemer te blijven van de opdrachthoudende vereniging Pidpa en de daarbij horende beheersoverdracht te bevestigen. 

 

Daarnaast zal op deze algemene vergadering tevens een beperkte statutenwijziging worden voorgelegd  betreffende de nieuwe modaliteiten rond de samenstelling van het adviescomité voor het compartiment watervoorziening (het adviescomité A) en een verduidelijking van de bepalingen over de samenstelling van de adviescomités B en D.

 

Overwegende dat de gemeente van Pidpa jaarlijks een incentive ontvangt;

 

Overwegende dat de gemeente niet dient tussen te komen voor saneringen en verplaatsingen van drinkwaterleidingen;

Overwegende volgende argumentatie wat betreft de verlenging van pidpa:

 

Algemene context

Pidpa werd ruim 106 jaar geleden opgericht om de provincie Antwerpen te voorzien van een betrouwbare drinkwatervoorziening. Pidpa heeft daarvoor 11 waterproductiecentra en een indrukwekkende infrastructuur in eigendom, om zo continu hoog kwalitatief drinkwater te leveren. Sinds iets meer dan 10 jaar is Pidpa ook een toonaangevende speler geworden op de rioleringsmarkt. Haar rioleringsoplossingen op maat werden ondertussen in 35 steden en gemeenten geïmplementeerd. Pidpa beschikt over een breed pallet aan waterdiensten.

 

Als integraal waterbedrijf biedt Pidpa een circulair waterbeheer aan, waarmee zij onder meer snel en efficiënt kan inspelen op de hedendaagse waterproblemen (droogte, overstromingen,..) en de waterhuishouding van onze gemeente beter kan afstemmen in een groter geheel.

 

Jaren geleden heeft Pidpa de omslag gemaakt van een traditioneel nutsbedrijf naar een klant- en marktgedreven onderneming. Pidpa wil haar aanbod inzake circulaire waterhuishouding en proceswater verder uitbreiden door een marktgerichte aanpak van watergerelateerde projecten voor haar klanten (huishoudens, industrie en landbouw). Daarnaast voorziet zij voor haar klanten, onze burgers en bedrijven, in uitgebreide communicatiemogelijkheden, zoals een gratis klantenservicelijn, de website en sociale media. Op deze manier kunnen klanten snel bij Pidpa terecht met hun vragen.

 

Bij Pidpa vormt ‘duurzaamheid’ in al haar betekenissen een rode draad in haar werking. Daardoor is het als bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke sociaaleconomische partner, die een toekomstgericht beleid voert op het vlak van milieu, economie en maatschappij. Dit duurzaamheidsbeleid werd doorgetrokken tot in het waterproductieproces.

 

Als producent van een voedingsmiddel, blinkt Pidpa uit in haar activiteiten.  De kwaliteit van de door haar geleverde producten en diensten staat steeds voorop. Pidpa laat hier niets aan het toeval over en zorgt voor een doorgedreven opvolging via een uitgebreid gamma aan staalnames en heeft de kwaliteit in haar dagelijkse bedrijfsvoering verankerd via een brede ISO-certificering.

 

Dankzij de verdere professionalisering van  het assetmanagement onderhoudt zij als een goed huisvader haar uitgebreide infrastructuur. Zo wil Pidpa ook uitblinken op het vlak van haar productieapparaat door steeds opnieuw te zoeken naar betere, meer duurzame productiemethoden, waardoor niet alleen het watercomfort van de gebruikers en de efficiëntie van haar werkzaamheden verhoogt, maar ook aandacht wordt gegeven aan een milieubewust en toekomstgericht resultaat.

 

Door dit professioneel assetmanagement behoort Pidpa, niet alleen in België maar ook op Europees vlak, tot de top wanneer het gaat over het beheersen van lekverliezen (NRW).

Bovendien draagt dit ook bij tot een vermindering van het aantal mogelijke incidenten waardoor de leveringszekerheid gegarandeerd blijft. 

 

Daarnaast is Pidpa een financieel gezond bedrijf dat blijft investeren in het voortdurend optimaliseren van haar werking.

 

Het voorliggende verlengingsdossier geeft een duidelijk beeld over Pidpa, haar dagelijkse werking en hetgeen zij reeds verwezenlijkt heeft voor de aangesloten gemeenten en hun inwoners en bedrijven;

 

Overwegende dat de bovenstaande principes die Pidpa hanteert in haar bedrijfswerking, zich vertalen voor onze gemeente concreet als volgt:

 

-Pidpa hanteert de laagste drinkwatertarieven van Vlaanderen, wat niet alleen ten goede komt aan de inwoners en bedrijven van onze gemeente maar ook aan de gemeente zelf, als klant.

-De gemeente dient geen financiële tussenkomsten te doen voor wat betreft saneringen en verplaatsingen  van drinkwaterleidingen. Pidpa draagt deze investeringen zelf .

-Via de opmaak van strategische onderhoudsplannen en risicokaarten kan Pidpa de risico’s per leiding inschatten. Deze werkwijze stelt haar in staat om een doorgedreven lange termijn planning op te maken met betrekking tot onderhoud, renovaties en vervangingsinvesteringen en kan hier tevens gezocht worden naar een maximale synergie met gemeentelijke of andere projecten.

-Door het professioneel assetmanagement blijft het aantal lekken en incidenten in onze gemeente beperkt.

-Indien zich toch een probleem voordoet, stelt Pidpa alles in het werk om de onderbreking tot een minimum te beperken en een oplossing aan te bieden. Hiervoor biedt zij een 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 service aan waarbij er steeds naar gestreefd wordt om het probleem daadwerkelijk te verhelpen.

-Door de inzet van eigen personeel kan Pidpa flexibel inspelen bij wegenis- en rioleringswerken en op die manier de hinder zoveel als mogelijk te beperken.

-Pidpa heeft actief meegewerkt aan de opmaak en actualisering van de ‘code voor Infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen’ en past de principes ervan ook toe in haar dagelijkse werking zodat de hinder op gemeentewegen zoveel als mogelijk beperkt blijft. 

-Met betrekking tot investeringsprojecten en (private) ontwikkelingsprojecten zorgt Pidpa voor een volledige ontzorging van de gemeente door middel van een doorgedreven begeleiding en opvolging van A tot Z.

-Ook in periodes van extreme droogte, bijvoorbeeld zoals de zomer van 2018, kon de leveringszekerheid door Pidpa gegarandeerd blijven.

-Pidpa hanteert korte communicatielijnen en stelt zich zeer aanspreekbaar op, zodat onze gemeente maximaal op de hoogte wordt gehouden van lopende projecten en zodat onze gemeente met vragen en problemen steeds op een correcte wijze wordt verder geholpen.

-Via Pidpa worden schaal- en synergievoordelen bekomen, onder andere op het vlak van:

oWatergebonden activiteiten zoals de controle en het onderhoud van brandkranen, legionellabeheer, keuringen van de binneninstallatie en de privéwaterafvoer;

oGIS-ondersteuning - KLIP-KLIM behandeling: behandelen van planaanvragen zowel voor Pidpa-leidingen als voor gemeentelijke kabels en leidingen

-Pidpa vervult een beleidsondersteunende rol door middel van de participatie in verschillende werkgroepen  onder andere:

oCommissie Integraal Waterbeleid

oVMM

oAquaflanders

 

Rekening houdende met:

-de elementen zoals aangebracht in het Beleidsplan 2019-2024;

-de elementen zoals aangebracht in het verlengingsdossier;

-het feit dat de raad van bestuur van Pidpa besloten heeft om een studie op te starten om te onderzoeken hoe maximale synergiewinsten kunnen gehaald worden ten bate van de klanten en de vennoten om de dienstverlening inzake drinkwater en riolering in een multi-utility context aan te bieden;

-bovenstaande argumenten, met in het bijzonder het feit dat Pidpa de drinkwaterleverancier is met het  laagste drinkwatertarief;

verzoekt onze gemeente om de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen voor een termijn die loopt tot 1 januari 2024, gaat onze gemeente akkoord met een verlenging en bevestigt de bijhorende beheersoverdracht.

 

Wat betreft de statutenwijziging

 

Pidpa wil de goede relatie met haar gemeentelijke vennoten verder uitbouwen en tevens de betrokkenheid van haar gemeentelijke vennoten verhogen. Om deze doelstelling te bereiken draagt het op dit moment de voorkeur weg om de bestaande organen waarvan de werking als positief wordt ervaren, uit te breiden, eerder dan tot de oprichting van nieuwe organen over te gaan (regionaal bestuurscomité dan wel een algemeen comité).

 

Bijgevolg is het aangewezen dat de samenstelling van het A-adviescomité wordt herbekeken waarbij het aantal leden wordt vastgesteld op één lid per gemeente die bij het compartiment watervoorziening aangesloten is.

 

Verder is het daarbij eveneens aangewezen om ook voor wat betreft het B-adviescomité en het D-adviescomité, het principe van de mogelijkheid tot het afvaardigen van één lid per gemeente dat aangesloten is bij respectievelijk het compartiment ‘afvalwater en hemelwater’ (HidroRio) dan wel het compartiment ‘gemeentelijke collectieve sanering’ (HidroGem), te verankeren in de statuten. Deze aanpassing komt de duidelijkheid en uniformiteit van de statuten ten goede, en wijzigt niets aan de werkwijze die nu reeds wordt toegepast.

 

 

Overwegende dat de algemene vergadering reeds op 18 oktober is, voor de volgende gemeenteraad;

 

Overwegende dat de gemeenteraad bij het begin van de zitting daarom unaniem geoordeeld heeft dit punt bij hoogdringendheid toe te voegen;

 

Overwegende dat de gemeente deelnemer is van de opdrachthoudende vereniging Pidpa;

 

Gelet op de statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa;

 

Gelet op het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018  (verder decreet Integraal Waterbeleid);

 

Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur (DLB), en meer bepaald artikel 423 DLB, waaruit blijkt dat een opdrachthoudende vereniging na afloop van de statutair bepaalde duur opeenvolgende keren verlengd kan worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan achttien jaar.

 

Overwegende dat artikel 5 van de statuten van Pidpa bepaalt dat de duur van de vereniging verstrijkt op 9 november 2019;

 

Overwegende dat op de laatste Algemene Vergadering voor het verstrijken van de duur  over de verlenging dient te worden beslissen, op basis van de daartoe genomen beslissingen van de deelnemers van de vereniging en onze gemeente dus een beslissing moet nemen aangaande de verlenging; 

 

Gelet op  de oproepingsbrief van Pidpa van 15 juli 2019 voor deelname aan de algemene vergadering van 18 oktober 2019 met het voorstel tot verlenging van de bestaansduur van de vereniging, met als bijlage het verlengingsdossier op basis waarvan onze gemeente kan besluiten om de deelneming in de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen.

Daarnaast werd er ook een voorstel van statutenwijziging overgemaakt betreffende de samenstelling van de adviescomités.  

 

In deze oproepingsbrief wordt volgende agenda van de algemene vergadering vermeld :

1.Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2.Verlenging Pidpa. 

3.Statutenwijziging - goedkeuring.

4.Benoemingen.

5.Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Gelet op de agenda van de algemene vergadering van Pidpa van 18 oktober 2019;

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om:

-Kennis te nemen van en goedkeuring te hechten aan het verlengingsdossier – houdende de argumenten om de deelneming van onze gemeente in de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen;

-Te verzoeken om over te gaan tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa;

-Te beslissen om over te gaan tot de verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa;

-Te beslissen om deelnemer te blijven van de opdrachthoudende vereniging Pidpa en de daarbij horende beheersoverdracht te bevestigen. 

 

Daarnaast zal op deze algemene vergadering tevens een beperkte statutenwijziging worden voorgelegd  betreffende de nieuwe modaliteiten rond de samenstelling van het adviescomité voor het compartiment watervoorziening (het adviescomité A) en een verduidelijking van de bepalingen over de samenstelling van de adviescomités B en D.

 

Overwegende dat de gemeente van Pidpa jaarlijks een incentive ontvangt;

 

Overwegende dat de gemeente niet dient tussen te komen voor saneringen en verplaatsingen van drinkwaterleidingen;

Overwegende volgende argumentatie wat betreft de verlenging van pidpa:

 

Algemene context

Pidpa werd ruim 106 jaar geleden opgericht om de provincie Antwerpen te voorzien van een betrouwbare drinkwatervoorziening. Pidpa heeft daarvoor 11 waterproductiecentra en een indrukwekkende infrastructuur in eigendom, om zo continu hoog kwalitatief drinkwater te leveren. Sinds iets meer dan 10 jaar is Pidpa ook een toonaangevende speler geworden op de rioleringsmarkt. Haar rioleringsoplossingen op maat werden ondertussen in 35 steden en gemeenten geïmplementeerd. Pidpa beschikt over een breed pallet aan waterdiensten.

 

Als integraal waterbedrijf biedt Pidpa een circulair waterbeheer aan, waarmee zij onder meer snel en efficiënt kan inspelen op de hedendaagse waterproblemen (droogte, overstromingen,..) en de waterhuishouding van onze gemeente beter kan afstemmen in een groter geheel.

 

Jaren geleden heeft Pidpa de omslag gemaakt van een traditioneel nutsbedrijf naar een klant- en marktgedreven onderneming. Pidpa wil haar aanbod inzake circulaire waterhuishouding en proceswater verder uitbreiden door een marktgerichte aanpak van watergerelateerde projecten voor haar klanten (huishoudens, industrie en landbouw). Daarnaast voorziet zij voor haar klanten, onze burgers en bedrijven, in uitgebreide communicatiemogelijkheden, zoals een gratis klantenservicelijn, de website en sociale media. Op deze manier kunnen klanten snel bij Pidpa terecht met hun vragen.

 

Bij Pidpa vormt ‘duurzaamheid’ in al haar betekenissen een rode draad in haar werking. Daardoor is het als bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke sociaaleconomische partner, die een toekomstgericht beleid voert op het vlak van milieu, economie en maatschappij. Dit duurzaamheidsbeleid werd doorgetrokken tot in het waterproductieproces.

 

Als producent van een voedingsmiddel, blinkt Pidpa uit in haar activiteiten.  De kwaliteit van de door haar geleverde producten en diensten staat steeds voorop. Pidpa laat hier niets aan het toeval over en zorgt voor een doorgedreven opvolging via een uitgebreid gamma aan staalnames en heeft de kwaliteit in haar dagelijkse bedrijfsvoering verankerd via een brede ISO-certificering.

 

Dankzij de verdere professionalisering van  het assetmanagement onderhoudt zij als een goed huisvader haar uitgebreide infrastructuur. Zo wil Pidpa ook uitblinken op het vlak van haar productieapparaat door steeds opnieuw te zoeken naar betere, meer duurzame productiemethoden, waardoor niet alleen het watercomfort van de gebruikers en de efficiëntie van haar werkzaamheden verhoogt, maar ook aandacht wordt gegeven aan een milieubewust en toekomstgericht resultaat.

 

Door dit professioneel assetmanagement behoort Pidpa, niet alleen in België maar ook op Europees vlak, tot de top wanneer het gaat over het beheersen van lekverliezen (NRW).

Bovendien draagt dit ook bij tot een vermindering van het aantal mogelijke incidenten waardoor de leveringszekerheid gegarandeerd blijft. 

 

Daarnaast is Pidpa een financieel gezond bedrijf dat blijft investeren in het voortdurend optimaliseren van haar werking.

 

Het voorliggende verlengingsdossier geeft een duidelijk beeld over Pidpa, haar dagelijkse werking en hetgeen zij reeds verwezenlijkt heeft voor de aangesloten gemeenten en hun inwoners en bedrijven;

 

Overwegende dat de bovenstaande principes die Pidpa hanteert in haar bedrijfswerking, zich vertalen voor onze gemeente concreet als volgt:

 

-Pidpa hanteert de laagste drinkwatertarieven van Vlaanderen, wat niet alleen ten goede komt aan de inwoners en bedrijven van onze gemeente maar ook aan de gemeente zelf, als klant.

-De gemeente dient geen financiële tussenkomsten te doen voor wat betreft saneringen en verplaatsingen  van drinkwaterleidingen. Pidpa draagt deze investeringen zelf .

-Via de opmaak van strategische onderhoudsplannen en risicokaarten kan Pidpa de risico’s per leiding inschatten. Deze werkwijze stelt haar in staat om een doorgedreven lange termijn planning op te maken met betrekking tot onderhoud, renovaties en vervangingsinvesteringen en kan hier tevens gezocht worden naar een maximale synergie met gemeentelijke of andere projecten.

-Door het professioneel assetmanagement blijft het aantal lekken en incidenten in onze gemeente beperkt.

-Indien zich toch een probleem voordoet, stelt Pidpa alles in het werk om de onderbreking tot een minimum te beperken en een oplossing aan te bieden. Hiervoor biedt zij een 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 service aan waarbij er steeds naar gestreefd wordt om het probleem daadwerkelijk te verhelpen.

-Door de inzet van eigen personeel kan Pidpa flexibel inspelen bij wegenis- en rioleringswerken en op die manier de hinder zoveel als mogelijk te beperken.

-Pidpa heeft actief meegewerkt aan de opmaak en actualisering van de ‘code voor Infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen’ en past de principes ervan ook toe in haar dagelijkse werking zodat de hinder op gemeentewegen zoveel als mogelijk beperkt blijft. 

-Met betrekking tot investeringsprojecten en (private) ontwikkelingsprojecten zorgt Pidpa voor een volledige ontzorging van de gemeente door middel van een doorgedreven begeleiding en opvolging van A tot Z.

-Ook in periodes van extreme droogte, bijvoorbeeld zoals de zomer van 2018, kon de leveringszekerheid door Pidpa gegarandeerd blijven.

-Pidpa hanteert korte communicatielijnen en stelt zich zeer aanspreekbaar op, zodat onze gemeente maximaal op de hoogte wordt gehouden van lopende projecten en zodat onze gemeente met vragen en problemen steeds op een correcte wijze wordt verder geholpen.

-Via Pidpa worden schaal- en synergievoordelen bekomen, onder andere op het vlak van:

oWatergebonden activiteiten zoals de controle en het onderhoud van brandkranen, legionellabeheer, keuringen van de binneninstallatie en de privéwaterafvoer;

oGIS-ondersteuning - KLIP-KLIM behandeling: behandelen van planaanvragen zowel voor Pidpa-leidingen als voor gemeentelijke kabels en leidingen

-Pidpa vervult een beleidsondersteunende rol door middel van de participatie in verschillende werkgroepen  onder andere:

oCommissie Integraal Waterbeleid

oVMM

oAquaflanders

 

Rekening houdende met:

-de elementen zoals aangebracht in het Beleidsplan 2019-2024;

-de elementen zoals aangebracht in het verlengingsdossier;

-het feit dat de raad van bestuur van Pidpa besloten heeft om een studie op te starten om te onderzoeken hoe maximale synergiewinsten kunnen gehaald worden ten bate van de klanten en de vennoten om de dienstverlening inzake drinkwater en riolering in een multi-utility context aan te bieden;

-bovenstaande argumenten, met in het bijzonder het feit dat Pidpa de drinkwaterleverancier is met het  laagste drinkwatertarief;

verzoekt onze gemeente om de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen voor een termijn die loopt tot 1 januari 2024, gaat onze gemeente akkoord met een verlenging en bevestigt de bijhorende beheersoverdracht.

 

Wat betreft de statutenwijziging

 

Pidpa wil de goede relatie met haar gemeentelijke vennoten verder uitbouwen en tevens de betrokkenheid van haar gemeentelijke vennoten verhogen. Om deze doelstelling te bereiken draagt het op dit moment de voorkeur weg om de bestaande organen waarvan de werking als positief wordt ervaren, uit te breiden, eerder dan tot de oprichting van nieuwe organen over te gaan (regionaal bestuurscomité dan wel een algemeen comité).

 

Bijgevolg is het aangewezen dat de samenstelling van het A-adviescomité wordt herbekeken waarbij het aantal leden wordt vastgesteld op één lid per gemeente die bij het compartiment watervoorziening aangesloten is.

 

Verder is het daarbij eveneens aangewezen om ook voor wat betreft het B-adviescomité en het D-adviescomité, het principe van de mogelijkheid tot het afvaardigen van één lid per gemeente dat aangesloten is bij respectievelijk het compartiment ‘afvalwater en hemelwater’ (HidroRio) dan wel het compartiment ‘gemeentelijke collectieve sanering’ (HidroGem), te verankeren in de statuten. Deze aanpassing komt de duidelijkheid en uniformiteit van de statuten ten goede, en wijzigt niets aan de werkwijze die nu reeds wordt toegepast.

 

 

BESLIST:Stemming acceptatie hoogdringend punt
24 stemmen ja: Ward Kennes (CD&V), Guy Van de Perre (CD&V), Gert Storms (CD&V), Walter Van Baelen (CD&V), Rob Guns (CD&V), Jeroen Van de Water (N-VA), Robby Diels (CD&V), Jan Biermans (CD&V), Tim Vanneste (N-VA), Rita Thijs (Open VLD), Loes Boonen (CD&V), Jo Van de Water (N-VA), Erwin Loos (CD&V), William Van der Vennet (CD&V), Jef Van Hemelen (Open VLD), Bart Sas (Groen), Marleen Verbeek (CD&V), Stien Buts (Groen), Koen Roefs (N-VA), Bart Van Ossel (N-VA), Marcel Van Mechelen (N-VA), Maria Van Laer (Vlaams Belang), Kris Goossens (N-VA) en Bieke Van Ballaer (CD&V).
eenparig.
 

Artikel 1   - Kennis te nemen van en goedkeuring te hechten aan het verlengingsdossier van Pidpa houdende de argumenten om de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen. De in het verlengingsdossier en in de verslaggeving opgenomen motivering wordt bijgetreden.

 

Art. 2 - Te verzoeken om over te gaan tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een periode vanaf 10 november 2019 tot 1 januari 2024.

 

Art. 3 - Akkoord te gaan met de verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een periode tot 1 januari 2024, deelnemer te blijven aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor de activiteit watervoorziening en de daarbij horende beheersoverdracht te bevestigen.

 

Art. 4 - Goedkeuring te verlenen aan de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde wijzigingen aan de statuten van Pidpa betreffende de samenstelling van de adviescomités . 

 

Art. 5 - Aan de gemeentelijke vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de Algemene Vergadering van 18 oktober 2019 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, alsook de benoemingen goed te keuren, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.

 

Art. 6 - Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

17.Mondelinge vraag van raadslid Jeroen Van de Water / autodelenproject

 

De gemeenteraad,

 

Raadslid Jeroen Van de Water verwijst naar een artikel over een Cambio-netwerk in Rijkevorsel. De gemeente zou 1 voertuig aankopen en een ander bestaand voertuig ook toevoegen. Is dit ook in Kasterlee te overwegen?

 

De burgemeester antwoordt dat dit al ooit bekeken is. Je moet een goeie partner vinden. Dit zal bekeken worden.

 

Schepen Guy Van de Perre geeft aan dat dit ook met de technische dienst moet bekeken worden.

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

18.Mondelinge vraag van raadslid Tim Vanneste / perspericht overnachtingen Kasterlee

 

De gemeenteraad,

 

Raadslid Tim Vanneste verwijst naar het persbericht over overnachtingen in Kasterlee en vraagt of dit enkel toeristische overnachtingen zijn.

 

De burgemeester antwoordt dat dit alle overnachtingen zijn, en dat onder toerisme ook werkovernachtingen vallen.

 

Raadslid Tim Vanneste vindt het belangrijk om een opsplitsing te hebben en te weten in welk segment de stijging zit.

 

Raadslid Rita Thijs wijst erop dat hotels meestal vragen of je privé of voor zaken komt, maar mogelijks kunnen zij dit niet doorgeven omwille van privacy-redenen.

 

Raadslid Stien Buts vraagt of ook de Hoge Rielen meegeteld zit in deze cijfers.

 

De burgemeester antwoordt dat de Hoge Rielen sowieso zwaar doorweegt in de cijfers. Tentovernachtingen zitten er waarschijnlijk niet bij.

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

19.Mondelinge vraag van raadslid  Stien Buts / impact droogte op bomen langs de weg

 

De gemeenteraad,

 

Raadslid Stien Buts komt terug op de impact van de droogte op de bomen aan de Goorseweg. Dit is ook op andere locaties, zoals de Turnhoutsebaan, een probleem. Ze hoopt dat dit ter harte genomen wordt.

 

Schepen Rob Guns vraagt of dit over de gewestweg gaat, want daar heeft AWV al eens opnieuw aangeplant.

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

20.Mondelinge vraag van raadslid Stien Buts / herbruikbare bekers eigen evenementen

 

De gemeenteraad,

 

Raadslid Stien Buts vraagt of het gemeentebestuur al bezig is met het gebruik van herbruikbare bekers op eigen evenementen.

 

Schepen Rob Guns antwoordt dat er al veel over nagedacht is. Glas of tassen kunnen ook nog gebruikt worden in plaats van herbruikbare bekers. Er is een interne bevraging  gebeurd bij de diensten, waaruit heel wat pijnpunten naar voor zijn gekomen.

 

Raadslid Bart Van Ossel verwijst naar de Fanfarathon, die al herbruikbare bekers gebruikt hebben.

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

21.Mondelinge vraag van raadslid Stien Buts / maaibeleid

 

De gemeenteraad,

 

Raadslid Stien Buts wijst op het maaibeleid van de gemeente. Het maaien gebeurt vaak heel kort, soms blijft er alleen zand over. Dat is heel bijonvriendelijk. Dit gebeurt ook bij het uitgraven van beken.

Als bijvriendelijke gemeente vraagt ze hiervoor aandacht te hebben.

 

Schepen Guy Van de Perre antwoordt dat hij dit zal nakijken. De ondergrond is niet altijd effen, maar hij kan niet bevestigen dat dit steeds heel kort is of niet. Het gemeentebestuur heeft het maaibeleid gerationaliseerd en voert een meer extensief maaibeleid. Het gemeentebestuur doet veel als bijvriendelijke gemeente.

 

Raadslid Maria Van Laer vraagt om ook te bekijken om bloemweiden in de bermen in wijken te voorzien. Ook de inwoners kunnen dit zelf doen.

 

Schepen Guy Van de Perre antwoordt dat het Regionaal Landschap voor de Grote en de Kleine Nete bloemenmengsels voorziet. Voor het maaien zal hij nakijken of de aannemer het bestek naleeft.

 

Raadslid Jef Van Hemelen verwijst naar andere gemeenten, met een mooie inkom met prachtige bloemen. In Kasterlee zijn er te weinig bloemen en te veel onkruid.

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

22.Mondelinge vraag van raadslid Stien Buts / opvolging afvalsortering in Kasterlee

 

De gemeenteraad,

 

Raadslid Stien Buts komt terug op de resultaten van Kasterlee op het vlak van afvalsortering. Schepen Gert Storms ging de cijfers opvragen.

 

Schepen Gert Storms antwoordt dat hij de cijfers nog niet ontvangen heeft.

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

23.Mondelinge vraag van raadslid Bart Sas / Fietsstallingen sportterreinen

 

De gemeenteraad,

 

Raadslid Bart Sas komt terug op de fietsenstalling in de Molenstraat. In een vorige zitting is gesteld dat dit binnen een algemene visie bekeken wordt. Maar op het cbs van 12 augustus is wel een dossier geagendeerd over een overdrukparking voor auto's. hij wijst ook op de gebreken van bestaande fietsenstallingen en vraagt wat de planning is in Lichtaart en Tielen. Er is ook al een visie van de Vlaamse overheid in het fietsvademecum.

 

De burgemeester antwoordt dat het dossier op het college niet is goedgekeurd zoals voorgesteld. De diensten hebben een probleem opgepikt en een voorstel uitgewerkt, wat positief is, maar het voorstel ging te ver.

Voor de fietsenstallingen gaat zijn voorkeur uit naar een lastenboek op afroep, maar de diensten hebben hier een andere visie op. Bovendien hebben de diensten aangegeven dat ze geen tijd hiervoor hebben. Intussen is er al meer dan een jaar niets gebeurd. Er is dus momenteel geen gezamenlijke visie van politiek en administratie. Hij pleit voor inspraak en betrokkenheid van medewerkers, net zoals Bart Sas pleit voor inspraak van inwoners.

 

Raadslid Bart Sas stelt dat de politici toch de knoop moeten doorhakken.

 

De burgemeester antwoordt dat de medewerkers die zijn standpunt tegenspreken ook respect verdienen, ze zijn hier professioneel mee bezig. Ik moet soms bescheiden zijn. Maar we zoeken wel naar een oplossing. De fietsenstalling staat in het mobiliteitsplan, dus we moeten hier sowieso mee voort werken.

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

24.Mondelinge vraag van raadslid  Bart Sas / fietsbrug Kaliebeek

 

De gemeenteraad,

 

Raadslid Bart Sas verwijst naar het dossier van de fietsbrug over de Kaliebeek en vraagt of het wel een duurzame keuze is als voor hout gekozen wordt. Vergt dit niet veel onderhoud?

 

Schepen Gert Storms antwoordt dat het prijsverschil met andere materialen wel heel groot was. Duurzaamheid gaat ook over het gebruik van de middelen. Het prijsverschil laat wel heel veel onderhoud toe.

Het Regionaal Landschap Grote en Kleine Nete maakt een bestek op, tijdens de zomer is dit blijven liggen, maar is nu terug op gang gekomen.

 

Schepen Guy Van de Perre vult aan dat het onderhoud aan de houten brug redelijk beperkt zal zijn.

 

Publicatiedatum: 23/10/2019
Overzicht punten

Openbare zitting van DINSDAG 24 SEPTEMBER 2019

 

25.Mondelinge vraag van raadslid  Bart Sas / oproep participatietool

 

De gemeenteraad,

 

Raadslid Bart Sas verwijst naar een oproep rond een participatietool en vraagt of het gemeentebestuur hier al over nagedacht heeft.

 

De burgemeester antwoordt dat eerst aan het masterplan Tielen is gedacht, maar gezien de timing en de schaal wordt nu geopteerd voor een project rond een aantal straten in de Weygerbergen met betrekking tot heraanleg van wegen ,een kruispunt,....

 

Publicatiedatum: 23/10/2019